Kärlek i Normandie 2011

Drama
Frankrike
87 MIN
Franska
Kärlek i Normandie poster

Synopsis

I en liten fiskeby i Normandie träffas Angèle och Tony genom en kontaktannons. Hon är härdad efter ett turbulent liv och har inga romantiska idéer om kärlek, utan behöver något att hålla fast vid. Han bor hos sin sörjande mor och söker en väg ut.
Ditt betyg
2.7 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Angèle et Tony
Biopremiär
16 september 2011
DVD-premiär
1 februari 2012
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

13 september 2011 | 11:02

Ojämnt om kärlekslängtan

Filmen om Angèle och Tony är en berättelse om hur kärlek kan uppstå där man minst anar det och om hur desperation kan förvandlas till hopp. Tyvärr tar det allt för lång tid innan engagemanget kommer och det blir bara lite mer än en axelryckning. Clotilde Hesme, som spelar Angèle, imponerar dock.

Angèle är en 27-årig kvinna med ångest i blicken och som desperat försöker hitta någon att klamra sig fast vid, även om det bara är tillfälligt sex. Genom en dejtingsajt hittar hon fiskaren Tony, en rundlagd man i 40-årsåldern, och något mer omaka kan man knappast tänka sig. Han är en ansvarsfull, typisk storebror, som tar hand om sin mamma sedan pappan dött. Angèle däremot, med sin kolsvarta eyeliner, har suttit i fängelse och har dålig kontakt med sin son. Att se henne försöka hjälpa till i fiskeriarbetet är som att se en elefant i en glasbutik, åtminstone till en början. Problematisk är definitivt hennes mellannamn.

”Kärlek i Normandie” är regissören Alix Delaportes debutlångfilm och hon har lyckats väl i sitt val av skådespelare. Clotilde Hesme gör Angèle destruktiv på ett återhållsamt sätt, men tillräckligt ångestladdat för att man ska må dåligt över hennes ständiga feltramp. Grégory Gadebois som spelar Tony lyckas få honom till den ansvarsfulla typen som sätter familj och jobb framför sin egen lycka.

Ett problem med filmen är sidohistorierna, som hänger lite smålöst. Vi får veta en del men inte tillräckligt om Tonys rebelliske bror, om den döda pappan och om strejkerna och bråken inom fiskeribranschen. Det blir hängande i luften och man undrar varför det ens är med. Berättelsen om sonen Yohan och samspelet mellan honom och Angèle är däremot en fullträff och det som är mest övertygande i filmen.

Som ni hör är detta ingen munter film utan man får en överdos av gråa himlar, ensamhet och längtan efter kärlek. Symboliken blir övertydlig emellanåt, som Angèles eviga cykelturer. Det är ständigt uppförsbacke och hennes cykel verkar alltid ha punka. Scener som den här gör att ”Kärlek i Normandie” känns mer grå och meningslös än vad den egentligen är. Det finns en intressant historia här och man blir stundtals gripen, men helheten blir för ojämn. 

Fotot över landskapet i Normandie är dock en njutning och en perfekt inramning till de dystra känslorna, som har huvudrollen i ”Kärlek i Normandie”. En för övrigt rätt fånig titel, för hur mycket kärlek är det egentligen mellan Angèle och Tony? Jag är inte helt övertygad. Originaltiteln som helt enkelt är ”Angèle & Tony” hade passat bättre.

Stundtals gripande, stundtals tråkigt och betyget hamnar mellan 2 och 3, men skådespelartalangerna lyfter betyget till det högre.

| 13 september 2011 11:02 |