Just Mercy 2019

Drama Biografi
USA
137 MIN
Engelska
Just Mercy poster

Synopsis

Berättar den sanna historien om den unge advokaten Bryan Stevenson, och hans kamp för jämställdhet i rättssystemet. Baserad på Stevensons memoar.
Ditt betyg
3.4 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

1 januari 2020 | 10:00

Känslosamt rättegångsdrama med viktigt budskap

Det är ingenting nytt som presenteras, men resultatet är så pass gripande och välgjort att filmen är ett av årets måsten. Michael B. Jordan och Jamie Foxx lyser i sina roller.
”Just Mercy” är baserad på verkliga händelser tagna ur boken med samma namn. Den Harvard-utbildade advokaten Bryan Stevenson skrev ner händelserna kring sitt arbete med att ge juridisk hjälp till dödsdömnda fångar i Alabama via en lokal hjälporganisation. I filmen (där han spelas av av Michael B. Jordan) möter via honom under det tidiga 80-talet, först som student och sedan som utexaminerad advokat med flyttkartonger i handen, när han ska försöka förklara beslutet att flytta ner till djupaste södern för sin mamma.

I Alabama väntar medarbetaren Eva Ansley (Brie Larson i en underutvecklad roll) och fångarna, däribland Walter McMillian (Jamie Foxx), som är i desperat behov av hjälp. Walter, även kallad Johnnie D, är redan en bruten man som gett upp allt hopp om att bli frigiven. Han är dömd för mordet på en 18-årig vit flicka, trots otillräckliga bevis, och trots att vittnen som aldrig hörts kunnat intyga att han befann sig på annan plats. Snart ska det visa sig att skälen till att just han pekats ut har med något helt annat att göra i det rasistiska södern...

Bryan å sin sida får också känna av söderns rasism. Han stoppas i trafiken av hotfulla poliser, förnedras av fängelsevakter, och bemöts allmänt med misstänksamhet. Det kan vara svårt att ta in att verkligheten faktiskt ser ut så här för många amerikaner, särskilt när det är liv som står på spel. Som en av Walters familjemedlemmar konstaterar; det är fortfarande lynchning men i annan form.

Många filmer behandlar samma tema, och paralleller kan dras till Ava DuVernays dokumentärfilm ”Det 13:e tillägget” som beskriver just det bräckliga rättsystemet för afro-amerikaner, eller årets andra film om dödsdömnda fångar, det starka dramat ”Clemency”, som dock inte är verklighetsbaserat. ”Just Mercy” är en lågmäld och traditionellt strukturerad berättelse, som lyckas väl med att förmedla protagonisternas verklighet, där man känner sig konstant osäker och alltid får kämpa underifrån, och där man har hela rättssamhället, som ska skydda en, emot sig.

En av nio dödsdömda är oskyldiga enligt statistiken, får vi veta, vilket är helt ofattbart. Rent logiskt kan man ju inte låta bli att undra heller över hur säkerheten i ett samhälle fungerar om det så bekymmerslöst sätter dit någon för mord utan bevis, och därmed låter den riktige mördaren förbli fri... Det är heller inte utan ironi som handlingen är satt i '"To Kill a Mockingbird"-författaren Harper Lees hemort.

Början av filmen kan kännas aningen deprimerande, eftersom man förstår kurvan man har framför sig, men den är såpass välgjord och bjuder på så fina skådespelarprestationer att de två timmarna och sexton minuterna håller uppmärksmheten alltigenom. Dessutom blir sista tredjedelen både spännande och känslosam. ”Just Mercy” är inte nydanande på något vis, men det viktiga temat är mästerligt berättat, vilket gör det till en film jag varmt vill rekommendera!
| 1 januari 2020 10:00 |