Jumanji: The Next Level 2019

Jumanji: The Next Level poster

Synopsis

Gänget är tillbaka i "Jumanji: The Next Level", men spelet har ändrats. När de återvänder till spelet för att rädda en från gänget upptäcker dem att inget är som de förväntar sig. De kommer att behöva ge sig i kast med nya okända delar som torra öknar och snöiga berg, för att fly världens farligaste spel.
Ditt betyg
2.8 av 122 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jumanji: The Next Level
Biopremiär
6 december 2019
DVD-premiär
20 april 2020
Digitalpremiär
6 april 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

5 december 2019 | 14:30

Är spelet slut snart?

Vidare till nästa nivå? Det är snarare risk för "Game over" för denna franchise, som försöker mjölka ett lyckat koncept utan mycket nytt att tillföra. Nya "Jumanji" upprepar mest förra filmens skämt mellan banala fighter, och har stora problem med tempot.
"Jumanji: Welcome to the Jungle" gjorde till synes allting rätt. Det var en reboot som hedrade originalfilmen med Robin Williams, samtidigt som den tog franchise-facklan vidare till outforskad mark. Nostalgi för gamla fans, och tillräckligt med charm och action för att locka in nya. Sköna karaktärer på trivsamma tv-spelsäventyr gjorde filmen till en av 2017 års otippade biosuccéer.

Nära en miljard dollar i intäkter, det innebär att uppföljaren kommer snabbt. Men "Jumanji: The Next Level" lyckas inte alls ta idén till nästa nivå. Det som var kul och underhållande sist, känns nu utslitet. Även om man gör goda försök för att twista till konceptet.

Här hamnar samma kids i samma tv-spel som sist, men de inser att de fått med sig två förvirrade gäster ut i djungeln. Och rollerna är ombytta.

Plötsligt är det grinige morfar Eddie (först spelad av Danny DeVito) som fått Dwayne Johnsons biceps av stål och förföriska blick. Kevin Hart är rolig när han ska efterhärma Danny Glovers långsamt talande Milo. Det var ju kul sist att se den här väl sammansatta kvartetten av skådisar ta sig an så helt annorlunda roller, men här spenderar de åtminstone en timme med att försöka reda ut vem som är vem. Skämtet blir gammalt rätt fort. Och sedan byter karaktärerna avatarer några gånger till.

Mitt i kaoset ska de också ta sig fram genom tv-spelet, och diverse miljöer som bjuder på utmaningar, mystik och otäcka djur. Skurken Jurgen den brutale och hans "Game of Thrones"-armé har stulit en värdefull sten, som tydligen är jätteviktig för friden i Jumanjis värld. Jagade av strutsar och babianer måste hjältarna återta stenen, och överleva länge nog innan de kan komma hem.
 
Det bjuds på lite "Uncharted", lite "Red Dead Redemption", och mycket identitetskris. Linjen mellan charmiga äventyr och ett mjölkat koncept känns hårtunn. Jag kan inte låta bli att tycka att det skaver lite, att använda samma mall rakt av för en ny uppföljare. För egentligen gör "Jumanji: The Next Level" inte några större fel. Regissören Jake Kasdan och hans manusförfattare försöker följa samma väg som två år tidigare ledde dem till framgång. Men den här gången blir jag uttråkad, för den här uppföljaren tillför ingenting som vi inte redan har sett.

Det största problemet är att tempot lackar. Tv-spelssekvenserna är banala och sällan spännande, så att samla hela gänget på nya äventyr känns egentligen ganska poänglöst.

Men Dwayne Johnson, Kevin Hart, Karen Gillan och Jack Black är kul att återse. En härlig grupp som uppenbarligen haft roligt på jobbet än en gång. Filmens unga skådisar - Madison Iseman, Ashley Scott, Alex Wolff och Ser'Darius Blain - har fått köttigare roller och mer tid ihop. Söker man en familjefilm med en lagom dos av julmys och vänliga budskap, finns nog både bättre och sämre val än "Jumanji: The Next Level".

Jag tror också att ingen lär bli ledsen om Jumanji har förbrukat sina tre liv nu.
| 5 december 2019 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
3
En bra uppföljare där firma Black, Hart och Johnson återigen får göra roliga gubbar med skönt tillskott av en ljuvlig Danny De Vito. Men inte lika bra som förra gången. Vi har ju trots allt sett det förr. Mer av samma. 3/5
Läs mer
4
Men varför får den så dåliga betyg av recensenterna!? Det är ju en bra film! Inte riktigt lika bra som ettan, och vissa moment i slutet var lite störiga, utdragna och overly sentimental utan anledning, men den får ändå en fyra. Barnen (13 och 15) gillade den med. Men skulle inte kunna rekommendera den för nån yngre än 11.
Läs mer
4
En rolig film för hela familjen och för stunden.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu