John Wick: Chapter 3 - Parabellum 2019

Action Thriller
USA
130 MIN
Engelska
John Wick: Chapter 3 - Parabellum poster

Synopsis

I den tredje delen av denna actionfyllda franchise återvänder den skicklige lönnmördaren John Wick med en arme av hänsynslösa prisjägare i hälarna. Efter att ha dödat en medlem av The High Table, ett Internationellt sällskap för yrkesmördare så blir John excommunicado och utesluts ur gruppen. Med en prislapp på sitt huvud på 14 miljoner dollar blir han måltavla för lönnmördare från hela världen.
Ditt betyg
3.1 av 143 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Biopremiär
15 maj 2019
DVD-premiär
23 september 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Poya Salari

13 maj 2019 | 20:25

Varför ändra på ett vinnande koncept?

Med en prislapp på 14 mille på sitt huvud är John Wick minst sagt en pressad man. Vi möter honom där vi lämnade honom sist, på språng som ”excommunicado”. Varenda människa han passerar kan visa sig vilja döda honom, och när livet för vår gode John ser ut att vara totalkört, finnes potentiellt hopp hos vänner från det förflutna.
Det tredje kapitlet tjänar verkligen på att John Wicks värld sedan tidigare är etablerad. Hur saker och ting funkar i Wicks universum, och allt vad det innebär, har vi som publik smält vid det här laget. Det ger mer fokus till att använda verktygen som finns flitigt, samt utöka världsbyggandet.

Filmens allra viktigaste komponent, actionsekvenserna, är brutalt våldsamma och otroligt välkoreograferade. Det är adrenalinfyllt och häpnadsväckande snyggt; precis som man önskat. Den numera trilogin av filmer om herr Wick visar ännu en gång att det är bland Hollywoods bästa actionfilmer som det bjuds på. Där man med varenda film höjer insatser och dubblar vinsten (i form av häftiga och njutbara bildrutor alltså).

Återvändande regissören Chad Stahelski och hans team ska återigen ha all cred i världen för fight-scenerna. Man följer upp sekvens efter sekvens med ännu mer förstklassigt filmvåld. Det används hundar och hästar, det slåss på motorcyklar och i bibliotek, och det är så läckert och välgjort att jag många gånger vill ställa mig upp och bara applådera.

Det är nu sedan länge fastställt att Keanu Reeves är John Wick, och att man inte ens vill tänka tanken av att se någon annan i den rollen. I den här filmen känner man verkligen hur viktig han är för ”John Wick”-filmernas framgång. Att han på något sätt lyckas uttrycka empati bakom sin tysta och tillbakadragna person ger filmen en tyngd som den behöver bland all action. Lägg till att han gör det samtidigt som han ser riktigt badass ut. Finns få människor som kan se lika coola ut som Keanu Reeves i en helsvart kostym.

Ian McShane, Laurence Fishburne och Lance Reddick är som väntat kvar i sina roller från de tidigare filmerna, och det är vi tacksamma för. Nya ansikten i ”Wick-verse” är bland andra Halle Berrys Sofia och Anjelica Hustons The Director. Två fina skådespelarnamn att ha i rollistan, och båda med bra insatser. Ytterligare ett nytt ansikte är Asia Kate Dillon som agerar filmens skurk The Adjudicator. Dillon får inte sådär jättemycket att jobba med, men med en supercool look och passande iskall närvaro så faller iallafall undertecknad för karaktären, som översätts till ”Domaren” på svenska.

Med de tidigare ”John Wick”-filmerna har man inte återuppfunnit hjulet när det kommer till storyn, som kan anses vara sekundär till all action. Man gör heller ingenting annorlunda i ”Chapter 3”, utan fortsätter ösa på och leverera en intensiv åktur framför en smart och komplex handling. Vissa kanske börjar tröttna, men själv tänker jag att det görs såpass bra att det ändå känns fräscht och exalterande. Varför ändra på ett vinnande koncept?
| 13 maj 2019 20:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (8)
2
Same same, but no different. Inga nya grepp här inte utan bara mer av samma. Jag tröttnar redan i inledningsfighten. Att de slänger in Halle Berry hjälper inte. Slutstriden är rätt maffig men mot slutet börjar även koreografin brista när motståndarna helt uppenbart väntar in John Wicks drag. Så till den milda grad att de inte ens hymlar med det utan gör det helt öppet och urskuldrar det med att snubbarna är fans. Sorry to say, men John Wick har tappat greppet. 2/5
Läs mer
3
Ungefär likadan som andra filmen med mängder av fight och headshots. Lika snygga miljöer igen och lek med led-lampor och färger i mörkret. Något för lång för sitt eget bästa.
Läs mer
1
Något av det sämsta jag någonsin har sett ! Ingen story bara ett ändlöst skjutande o dödande. Totalt löjligt och helt orealistiskt. Kunde jag ge 0 poäng skulle jag göra det.
Läs mer
Visa fler