Johan Falk - Barninfiltratören 2012

Action Deckare Thriller
Sverige
96 MIN
Svenska
Johan Falk - Barninfiltratören poster

Synopsis

En ung rånarliga som rånar väktare i köpcentrum härjar i Göteborg. Ett rån går snett då en oskyldig förbipasserande dödas samtidigt som färgampullerna i väskorna hinner utlösas. Nu måste rånarligans unge ledare Ricky snabbt få pengarna tvättade, vilket ett fåtal experter i landet klarar av. Johan Falk och hans kollegor i GSI vrider upp tempot i sin jakt och kontaktar sina informatörer för att försöka knäcka ligan.
Ditt betyg
3.3 av 328 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Johan Falk 11 - Barninfiltratören
DVD-premiär
21 november 2012
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

17 november 2012 | 12:01

Stabil västkustsaction

För näst sista gången den här säsongen (och sista direkt till video - "Kodnamn Lisa" går upp på biograferna i februari 2013) ser Johan Falk ta hand om Göteborgs skummaste klientel, och det är faktiskt lite synd. För med de senaste installationerna, denna inkluderad, känns det som om man har kommit upp i ett skönt tempo.

Mycket tack vare Viking Johansson, får jag anta. Tidigare invändningar gjorde gällande att Anders Nilsson, titelkaraktärens skapare och seriens styrman/kapten, var den enda som kunde göra filmerna ordentlig rättvisa (med sitt kunnande om karaktärerna och sin känsla för action i de västkustska miljöerna), något som alltså Johansson motbevisat.

Veckans fall rör ett brutalt rån med dödlig utgång, och uppmärksamma poliser som inser att det här både liknar och på viktiga punkter skiljer sig från en rad andra rån. Ett spår tar dem till en kriminell karaktär av yngre årgång, och när dennes hjälp behövs för att vända på steken och ta fast storbuset, är fråga om det är värt det. Kan en femtonåring, inte mycket mer än ett barn, hantera rollen som infiltratör?

Utan att nödvändigtvis excellera i spänning är "Barninfiltratören" ett oerhört stabilt avsnitt, såväl actionmässigt som i några bra stunder för de enskilda karaktärerna. Här spelar även nackdelen med filmseriens format in, att det varken kan vara fullt fristående eller följetongsaktigt, och flera av karaktärersstunderna är antingen effekt av det som varit eller upplägg inför avslutningen.

Men i ärlighetens namn är jag, som ändå hängt med ett tag och kommit att uppskatta "Johan Falk", helt okej med det. Jag gillar kontinuitet och tror inte det tynger ner för mycket. Hjälper mer än stjälper, förhoppningsvis.
Däremot tycker jag att Joel Kinnaman nog kunnat sparas helt till "Kodnamn Lisa". Även om han har mer tid i bild än på länge, och nästan får vettigt att göra, känns det än så länge som om han mest visas upp för sakens skull. För att vi inte ska glömma honom. Onödigt.

| 17 november 2012 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Johan Falk - Barninfiltratören
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu