Jersey Girl 2004

Drama Komedi
USA
98 MIN
Engelska
Jersey Girl poster

Synopsis

Ollie Trinke är en skärpt presschef i musikbranschen och han har en vacker, gravid hustru, en snabb bil och en penthouselägenhet på Manhattan. Men plötsligt står han där utan jobb och hustru, men med en liten dotter som han inte har den blekaste aning om hur han ska ta hand om. Detta för honom tillbaka till hans barndomshem i det oglamorösa New Jersey, där hans varmhjärtade, men lätt alkoholiserade, pappa står redo att bistå med råd och dåd. Men i New Jersey finns även en videobutik där den vackra, men mycket rättframma, Maya jobbar. Hon får den ambitiöse Ollie att sätta saker och ting i sina rätta perspektiv.
Ditt betyg
2.7 av 236 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jersey Girl
Biopremiär
11 juni 2004
DVD-premiär
20 december 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Gullig dramakomedi om ensamstående far

När actionkomedin "Gigli" med Ben Affleck och Jennifer Lopez i huvudrollerna visade sig bli 2003 års största kalkon, låg nog en och annan filmproducent sömnlös om nätterna. I trailern till den allmänt sågade "Paycheck" klippte man bort de flesta scenerna med Affleck, och J-Lo fick ingen ny filmroll förrän "Shall We Dance", som kommer ut senare i år - och som även den redan nu blivit utbuad vid testvisningarna. Störst anledning till oro hade nog bröderna Weinstein, vars nya film "Jersey Girl" också hade Affleck och Lopez i rollistan. Filmen, som var så gott som färdiginspelad, flyttades fram flera månader för att inte påverkas av "Giglis" otur.

"Ben Affleck är som alltid ett mysterium. Lika avslappnad och charmerande som han är i Kevin Smiths filmer, lika stel och obekväm är han i alla andra." Så skrev min kollega Christoffer Andersson när han recenserade "Paycheck" för ett tag sen. Kanske är det för att "Jersey Girl" är gjord av just Kevin Smith. Kanske är det för att Jennifer Lopez dör en kvart in i filmen. Men "Jersey Girl" tycks inte påverkas det minsta av alla kalkoner och fiaskon som drabbat det före detta äkta paret på sistone. En liten guldklimp bland all skit de gjort.

Mitten av 90-talet: Affleck spelar Oliver Trinkie, en PR-agent som tycks ha allt - ett välbetalt jobb, en lyxig lya mitt i Manhattan, en vacker fru med bulle i ugnen. Allt detta rycks ifrån honom en dag när en tragedi inträffar - hans fru dör vid födseln. Ollie, som inte har någon kunskap eller erfarenhet alls av att sköta om ett barn, flyttar in hos sin pappa i New Jersey, som allt oftare får ta hand om lilla skrikande Gertrude. Som en man mitt i karriären har Ollie själv absolut ingen tid för sin nya roll som ensamstående pappa. Situationen visar sig fort vara ohållbar och hans jobb blir lidande. När han offentligt råkar idiotförklara en samling journalister samt en rappare - nån jäkla "Fresh Prince" som ska försöka sig på en filmkarriär - börjar det bli dags att omvärdera vad som betyder mest för honom i hans liv…

"Jersey Girl" liknar ingen av Kevin Smiths tidigare filmer. Du hittar ingen Jay eller Silent Bob här, och förväntar du dig en ny "Dogma" eller "Chasing Amy" har du hamnat fel. "Jersey Girl" är en lättsam dramakomedi delvis baserad på regissörens egna erfarenheter. Det är en film med mycket charm, inte minst tack vare unga Raquel Castro som spelar Gertrude när filmen hoppar sju år framåt i tiden. Liv Tyler känns blek i rollen som videouthyraren som blir Ollies nya kärleksintresse, och flera av sidokaraktärerna tycks bara vara med som utfyllnad. Ganska onödigt, när man faktiskt har en intressant och gullig relation far och dotter emellan som man kunde fördjupa sig i ännu mer. Men annars är det svårt att hitta fel i en söt liten film som "Jersey Girl". Uppskattas nog mest av småbarnspar, och de som gillar Will Smith såklart! Jag säger inte mer…

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jersey Girl
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu