It's Complicated 2009

Romantik Komedi
USA
120 MIN
Engelska
It's Complicated poster

Synopsis

Meryl Streep spelar en ensamstående mor med barnen nyligen utflugna ur boet. Hon driver ett framgångsrikt café men slits känslomässigt mellan hennes ytterst övertygande exmake (Alex Baldwin) och hennes nya vän, en arkitekt spelad av Steve Martin.
Ditt betyg
2.7 av 445 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
It's Complicated
Biopremiär
22 januari 2010
DVD-premiär
26 maj 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

20 januari 2010 | 19:13

Förvånansvärt roligt

Klyschig tantkomedi - javisst. Men "It's Complicated" är ändå bättre än väntat, en småputtrig och emellanåt fnissig liten förströelse.

Ser man trailern (vilket jag gjort alltför många gånger här i USA) så tror man sig veta precis vad man ska få se, att de roligaste skämten redan visats och att man inte kommer att ens höja ett ögonbryn under hela filmen. Men så är det faktiskt inte med "It's Complicated". Nancy Meyers bevisar det man anade efter "Somethings Gotta Give", att hon nog faktiskt bemästrar den här genrern - tantkomedi - bättre än de flesta.

Visst bjuds vi på mestadels klyschig underhållning med många karaktärer som är så übervanliga att stenar har mer personlighet. Men därför förvånar det också när man helt plötsligt inser att många scener faktiskt är riktigt kul, kanske inte så att det skrattas rakt ut, men fnissar högt gör jag, och många med mig, flera gånger.

Lika glatt förvånande är ögonblicket när man känner att det faktiskt finns något under ytan - en tanke, någon som vill säga något. Detta något handlar om svårigheterna att få ett förhållande att fungera efter många, många år tillsammans, vilka komplikationer det leder till när man skiljer sig men har barn och ett förflutet ihop. Och hur är det med dejting och sex eller att bara ha riktigt kul och släppa loss när man börjar närma sig 60?

Tillhör man den här gruppen, frånskilda 40- och 50-talister, så finns det säkert mycket igenkänningsögonblick i "It's Complicated". Men uppenbarligen kan även andra hitta lätt underhållning i filmen.

Jane (Meryl Streep) och Jake (Alec Baldwin) var gifta i nästan 20 år innan han vänstrade och gifte sig med den mycket yngre älskarinnan. Det har nu gått ytterligare 10 år och allt är inte längre lika lyckligt för Jake med den unga frun och styvsonen. Jane å sin sida känner sig ensam nu när den yngsta dottern flyttar hemifrån och dessutom saknar hon närhet och sex.

Omständigheterna placerar Jane och Jake ensamma i samma hotellbar i New York och efter en hel hög med vinglas går det som det går och det hela blir helt enkelt "komplicerat".

Filmens början känns väldigt förutsägbar och karaktärerna är rätt tillrättalagda och trista den första halvtimmen. Vi har den oroliga aningen tjatiga mamman, de tre väluppfostrade barnen och en svärson som alla bara känns sååå tråkiga, den bitchiga nya yngre frun (som om man behöver en extra hand för att förstå att det är henne man ska tycka illa om) och Janes kompisgäng - en grupp kvinnor i 50-60 årsåldern som gärna pratar exmän, sex och fnissar högt när de vågar säga "vagina".

Men under filmens gång börjar något att hända så smått. Jane går från hönsig mamma till att bli den uppblomstrande, nyförälskade Meryl Streep jag lärt mig tycka om så mycket. Första gången jag tänkte på hur fantastiskt hon spelar nykär på gamla dar var i "Broarna i Madison County" och även om det var en helt annan typ av film har hon tagit med sig den unga tonen till "It's Complicated".

Även de roliga bitarna i filmen hänger förstås mycket på Streep. Hon ensam drar det här lasset som ingen annan kan med små miner, flamserier och lätt förvirring över vad som håller på att hända med hennes förr så ordnade liv. Något som gestaltas rätt tydligt när hon under en träff med sin arkitekt Adam (Steve Martin) förklarar om sig och exmannen att "We're not as figured out as you think" medan man samtidigt ser Jake smyga omkring i buskarna.

"It's Complicated" är rätt ojämn med det bästa materialet i mitten av filmen medan det både i början och slut blir ett bitvis smörigt, förutsägbart familjedrama som man helst hade sluppit. Men med tanke på att de flesta såna här filmer är så rakt igenom förtjänar den ändå sin trea. Och brukar man gilla genren eller har ett gott öga till Meryl Streep är det en film värd sin biljett.

| 20 januari 2010 19:13 |