Imagine That 2009

Imagine That poster

Synopsis

I Paramount Pictures och Nickelodeon Movies familjekomedi "Imagine That" spelar Eddie Murphy en framgångsrik ekonomichef som har mer tid för sin mobiltelefon än sin sjuåriga dotter (Yara Shahidi). När han får en självförtroendekris och hans karriär börjar gå åt skogen finner han dock lösningen på alla sina problem i hans dotters fantasivärld.
Ditt betyg
2.3 av 112 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Imagine That
Biopremiär
18 september 2009
DVD-premiär
13 januari 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten

Recensent

Nils Karlén

16 september 2009 | 13:34

Sockersött om barns fantasi

Det är lätt att raljera över Eddie Murphys val av roller under de senaste tio åren. "Pluto Nash" och "Dr. Doolittle" är trots allt knappast i närheten av 80-tals klassiker som "Ombytta roller" eller "48 timmar". Men samtidigt har han lyckats hålla sin karriär levande i 25 år vilket i sig är en imponerande bedrift. Det är trots allt ett jobb.

Här spelar Murphy den framgångsrike aktieanalytikern Evan Danielson, en man som är totalt fokuserad på sin karriär så till den grad att hans sjuåriga dotter är reducerad till en irriterande distraktion. På kontoret är han hårt ansatt av störste konkurrenten Johnny Whitefeather (Thomas Haden Church) som förblindar klienterna med new age-babbel och indianfjädrar. Så en dag upptäcker Evan att dotterns snuttefilt verkar besitta en närmast magisk förmåga att sia aktiemarknaden. Plötsligt ser han möjligheten att erövra en åtråvärd chefsposition med sin dotters hjälp. Men hur blir det med henne?

I grunden är "Imagine that" en historia om ett barns fantasi och behov av kärlek lätt sockrat med Muprhys komik. Den första delen är det inget större fel på, även om det här är den typen av film där man kan se hela historien framför sig efter de första 15 minuterna. Nej, det är Murphy själv som är filmens största problem. Med ett fåtal undantag är han helt enkelt inte rolig i rollen som den självupptagne finansmannen. Nu är det inte heller en rak komedi utan regissören Karey Kirckpatrick (som tidigare gjort bland annat "Spiderwick Chronicles") ser hela tiden till att relationen med dottern står i centrum.

Den största behållningen blir istället den skönt överspelande Thomas Haden Church som gör den indiantokige kollegan precis så irriterande som han ska vara. Även Yara Shahidi som spelar den bortglömda dottern gör ett riktigt bra jobb och lyckas bära en stor del av filmen på sina späda axlar. Att Martin Sheen dyker upp på ett litet hörn får ses som en bonus i sammanhanget.

Men frågan är vilken publik filmen egentligen riktar sig till. Som barnfilm lär den inte hålla måttet eftersom den till större delen utspelar sig i småtrist kontorsmiljö. För vuxna är den en flugviktare i dramaklassen även om man aldrig har direkt tråkigt heller. Knappast Murphys stora comeback med andra ord, men inte heller den katastrof som det lika gärna kunde ha blivit. Och jag får erkänna att jag motvilligt smälte en smula när Murphys karaktär gjorde den oundvikliga helomvändelsen i en minst sagt stilig outift toppad med häftklammrar. Hollywoodsocker smakar trots allt gott i små doser.

| 16 september 2009 13:34 |