iBoy 2017

Action Sci-Fi Gangster
Storbritannien
90 MIN
Engelska
iBoy poster

Synopsis

Tonårige Toms värld går i spillror efter en våldsam sammandrabbning, då fragment av hans sönderslagna smartphone hamnar i hans huvud. När han vaknar upp ur sin koma har han fått märkliga superkrafter.
Ditt betyg
2.8 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
iBoy
Digitalpremiär
27 januari 2017
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

3 februari 2017 | 10:00

"Kick-Ass" möter "Black Mirror" i superhjältefilm

Superhjältefilmer är inte direkt ett nytt fenomen. Efter en längre tids tillväxt av biofilmer på temat, har även tv-bolagen och Netflix gett sig in i superkrafternas värld.
"iBoy" handlar om tonåringen Tom, som är förälskad i sin kompis Lucy (spelad av Maisie Williams från "Game of Thrones"). När Tom en dag bevittnar Lucys våldtäkt och själv blir överfallen, slutar det illa och han vaknar upp på sjukhus. Han märker att någonting är annorlunda, delar av hans telefon verkar ha sammansmält med hans hjärna, vilket resulterat i ett sorts eget operativsystem. Tom lever nu tonårsdrömmen, han behöver aldrig lägga ifrån sig mobilen och har ständig tillgång till internet.

Superkrafterna som används i "iBoy" är skrämmande lika framtidsvisionerna som presenteras i flera avsnitt av den brittiska sci-fi serien, "Black Mirror". När Tom får SMS ser han dem framför sig, han kan dessutom se sina fienders svagheter och använda dessa emot dem. Han utnyttjar sina nyfunna superkrafter genom att leta reda på gänget som gett sig på Lucy och ta lagen i sina egna händer. Likt Kick-Ass blir Tom en nördig rättskipare som steg för steg utvecklar en plan för att städa upp bland gängen i sin stad. Han blir snabbt stor på sociala medier och hela skolan pratar om honom.

Handlingen är i sig ganska ologisk, vilket snabbt blir ett störningsmoment. Tom blir skjuten medan han pratar i telefon och får därför ”mobila superkrafter”. Visst, att bli biten av en radioaktiv spindel och förvandlas till Spindelmannen är kanske inte världens mest logiska handlingsförlopp, men givet premisserna känns det ändå trovärdigt. Dessutom verkar folk inte särskilt förvånade över denna nyfunna superkraft. Huvudantagonisten känner helt plötsligt till Toms förmågor för att han ”hört det” på stan. 

När man kommer förbi de störande detaljerna kring filmens handling är den ganska underhållande. Toms välplanerade hämnd är spännande och man kan inte låta bli att engageras när varje medlem av gänget straffas i tur och ordning. Comeback-känslan är absolut, men likt andra superhjältar får Tom smaka på baksidan av sina aktiviteter, när hans nära och kära hamnar i fara. Denna del av filmen förhöjs av Maisie Williams och Miranda Richardsons (Toms mormor) insatser som vår hjältes akilleshäl. Även Roy Kinnears korta inspel som gängledare är trovärdigt och passande.

"iBoy" kommer knappast göra något bestående avtryck under superhjältarnas stortid, men är värd en chans från dig som inte kan få nog av superkrafter.
| 3 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera iBoy
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu