I Care a Lot 2020

Komedi Deckare Thriller
USA
118 MIN
Engelska
I Care a Lot poster

Synopsis

En kriminell förmyndare som suger ut äldre människors besparingar, får sig en match när hon ska svindla en kvinna och inser att hon är något annat än hon utger sig för att vara.
Ditt betyg
2.9 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

15 maj 2021 | 17:25

Gränslös jakt på vinst blir skruvad och satsig thriller

Redan i filmens inledande sekvenser etablerar huvudpersonen Marla sin sanning:
 i livet är man antingen förövare eller offer, lejon eller lamm. Marla, spelad av en kylig och strålande Rosamund Pike, tänker definitivt inte vara ett offer.
Hon är en kvinna i USA, kapitalismens högborg, som ser livets spel som riggat till de rikas fördel - och hon tänker bli en av dem till varje pris. Moral och etik är för svagsinta suckers som inte vet hur man vinner.

Med premissen fastlagd förs vi in i hennes slickt satsiga värld där poserad omtanke omvandlas till cash och ett ledigt leende vinner domstolsslut. Marla är en hänsynslös bedragare som via bedrägerier blir förmyndare åt gamlingar som döms att inte inte längre vara förmögna att rå om sig själva. Allt med den amerikanska statens välsignelse. Är det en satir över skeva privatiseringar i det amerikanska samhället? Yes sir!
 
Men de medicinska utlåtanden som ligger som grund för dessa dombeslut är förfalskade av en rutten läkare som får sin beskärda del av pengarna. Griften rullar på och alla är nöjda - Marla, hennes sexiga flickvän och partner in crime Fran (Eiza González) och direktören för vårdhemmet där gamlingarna hålls inspärrade.  Fråntagna  sin frihet och fångna i en mjukstoppad och svindyr bur medan deras bankkonton länsas.

Griften flyter på men Marla vill ständigt vidare mot större mål så när ett tillfälle uppenbarar sig i form av en till synes släktlös och extra förmögen äldre dam slår hon ner på tillfället som en hök.
 
Med illistighet omyndigförklaras den äldre kvinnan raskt och spärras in på vårdhemmet medan Marlas inre kalkylator redan dansar euforiskt till miljonvinsterna. Dessvärre är den till synes värnlösa damen (Diane Ladd i en roll där hon får bre på ordentligt) inte fullt så värnlös utan mamman till en farlig gangster (Peter Dinklage i en skruvad tolkning) vars blodtryck höjs betydligt av att se mamman inspärrad. Således börjar en katt och råtta lek där två psykopater står mot varandra, Vem kommer undan med bytet - eller livet i behåll?

Vårdindustrin är en jätte som omsätter oräkneliga miljarder världen runt så att ha den som fond för en historia om cons och lurendrejerier är smart. Regissören J Blakeson har uttalat sig i intervjuer och sagt att det amerikanska systemet med förvaltare upprörde honom till den grad att det födde idén till filmen. "I Care a Lot" är dock inte så mycket mörk satir som en skruvad thriller där huvudpersonen Marla är en antihjälte som får publikens gillande mot alla odds. En fullständigt samvetslös fullblodssociopat som förmänskligas av Rosamund Pikes svinsäkra gestaltning.
 
Ändå sedan Pike visade vad hon går för i "Gone Girl" har hon blivit en go to när manuset kräver en bad bitch och här levererar hon fullt ut - nyanserat, säkert och med skruvad precision. Få andra kan får en liten ansiktsskiftning att förmedla sådan fullständig auktoritet och seger.
 
Pikes insats bär dock filmen på sina axlar då resten av karaktärsgalleriet är tunnare. Särskilt den evigt sorgset blickande Peter Dinklage som gangster porträtteras alldeles för mycket åt det slokörade hållet för att kunna tas på fullt allvar i sammanhanget. Han är en skådis av klass men hans rollfigur hade passat mer i en någon skruvad komedi och "I Care a Lot" är för mörk och våldsam för att passa den beskrivningen, vad beskrivningen än säger.

Trots det är det en fattfylld och  underhållande film med lite dödtid, och genomtänkta miljöer (de inledande scenerna i vårdhemmet har en härligt skruvad verkligheten är en burk litium-känsla).
 
De nedtonade klädvalen och färgerna och dissonant aviga soundtracket skänker filmen en air av cool. Dialogerna är definitivt mer underhållande än snittet - Blakeson har även skrivit manus och har en svaghet för att porträttera smarta kvinnor med fallenhet för det kriminella. Greppet att göra den fullkomligt hänsynslösa, till-varje-pris-gamblern till en kvinna känns onekligen rätt i tiden - i vår verklighet är känns stereotypa uppfattningar om förövare och offer lika förlegade som klassiska prinsessor i nöd.

Marla Grayson har potentialen att bli en av de stora - Pike har redan ryckt åt sig en Golden Globe för bästa kvinnliga rollprestation i en musikal eller komedi. Den som förväntar sig lättsamma skratt kommer dock bli besviken - "I Care a Lot" är definitivt en film på den mörkare sidan, med en vass kärna av cynism och våld som lurar under det stela leendet.
 
"I Care a Lot" finns nu att streama på Amazon Prime Video.
| 15 maj 2021 17:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera I Care a Lot