Hustle 2022

Drama Komedi Sport
USA
117 MIN
Engelska
Hustle poster

Synopsis

En avdankad basketscout upptäcker en fenomenalt duktig streetbasket-spelare när han är i Spanien. Han har helt plötsligt en öppning för att återvända till NBA.
Ditt betyg
3.3 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

9 juni 2022 | 07:00

Välspelat basketdrama om underdogs

Feel good-dramat “Hustle” är basketfilmen som trots sin rollista inte handlar särskilt mycket om just basket. Istället är det vänskap och viljestyrka som står som dagens träningspass i denna förutsägbara med fina berättelse.
Stanley (Adam Sandler) är talangcoach för basketlaget Philadelphia 76ers. Han åker veckovis, ja, nästan dagligen världen runt för att leta efter den där superstjärnan - diamanten som ska kunna draftas för att börja spela i prestigefyllda NBA. År efter år missar han födelsedagar och familjetid medan de där löftena om ett lugnt skrivbordsjobb stundtals hägrar allt längre bort i horisonten. Det hjälper inte till att hans förmåga som talangscout gång på gång ifrågasätts av lagets know-it-all, tillika ägarsonen Vince Merrick (som spelas av favoriten Ben Foster).
 
Under en av de många tuffa arbetsresorna får han, långt ifrån de fina basketarenorna, syn på en match som i all sin enkelhet är i full gång på en spansk bakgata. Där får Stanley ögonen på Bo Cruz (Juancho Hernangomez), en sensationell basketbegåvning men som saknar alla sorters kontakter att följa den amerikanska drömmen och att nå titeln som basketstjärna. Stanley gör därmed allt i sin makt för att de två - mot alla odds - ska lyckas, men de motarbetas på alla fronter och det kommer definitivt inte att bli en enkel match.
 
Baskettokiga “Hustle” är ett slags sportsdrama som trots sin inblandning av megastjärnor - med bland annat LeBron James exekutiv producent - lyckas hålla sig nere på jorden. Det är inte alla som åker gräddfil till toppen, det behövs - och krävs - en vilja av stål och ett hjärta av passion. Ingen arbetar hårdare än Stanley och hans fynd Bo Cruz, det slår jag vad om. Gång på gång måste det omaka paret slå sig fria mot motspelare, lagens namn, och allehanda otrevliga typer som har fått mer makt än de förtjänar.
 
Den en gång pajaskungen Adam Sandler har ju som bekant snavat sig allt mer in på dramahållet och har vid ett flertal tillfällen visat upp att han faktiskt kan det här med att vara seriös. Han bidrar med en ömsom omtänksam, nedstämd men ändå en viss sorts kämparglädje till sin Stanley Sugerman. Även om rollen är tacksamt genomgod, känns det ändå igenom TV-rutan att vi har en veteranskådis att göra med.
 
Egentligen är de händelser vi följer i “Hustle” knappast något nytt under solen, utan vi har trots allt betraktat när dussintals av underdog-historier fått se dagens ljus. Det jag gillar med med “Hustle” är att vi faktiskt har två underdogs, som förenas i någon slags kamp emot både sig själva och etablissemanget. Det slängs med under-bordet-tjänster och en talang kan ratas efter bara några minuters spel; så rått och trist kan även vara i “finrummen“.
 
“Hustle” är en förutsägbar, men trots allt fin berättelse med stabil kemi och en snygg balans mellan lek och allvar. Filmen är utan tvekan skriven som ett kärleksbrev till basket och en amerikansk basketpublik, men Askungehistorien om Bo Cruz är oavsett intresse relativt enkel att ta till sig. Även om basket inte är ens favoritsport, så dribblas man inte bort i svårbegripliga begrepp eller sporttermer som säkert i annat fall hade varit helt obegripliga för undertecknad.
| 9 juni 2022 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Riktigt bra! Adam Sandler borde hålla sig till drama och sluta producera sina värdelösa komedifilmer som bara blir sämre för varje år. Detta var intressant, gripande och väldigt välgjort. Kul med alla legender som spelar sig själva också.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu