How to Die in Oregon (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
1994 blev delstaten Oregon i USA den första att tillåta PAS (Physcian-Assisted Suicide) för döende. Sedan lagen trätt i kraft har över 500 personer använt sig av den. Det här är en personlig inblick i livet hos de obotligt sjuka, en oerhört rörande dokumentär om människor som försöker fatta beslutet om och när de ska avsluta sina liv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HOW TO DIE IN OREGON

En subjektiv skildring av dödshjälp
#SFF11 - Så här är det, att jag är lagd åt det hypokondriska hållet, och därför är det sällan helt lätt att se en film om aktiv dödshjälp, speciellt inte när det till större delen handlar om människor döende i cancer.

Nåväl. Som tur är behövde inte min hjärna ägna för mycket tid åt mina nojor, ty uppmärksamheten låg stabilt på vita duken. Peter D. Richardsons dokumentär rör den amerikanska lag om självmord med stöd av läkare, som Oregon blev första delstat att rösta igenom 1994, och med fokus på de döende blir det med små medel en gripande skildring. Omöjligt att värna sig mot.

Men det är klart, sedan kommer stunderna av propaganda. Kanske propaganda är fel ord, däremot är det högst subjektivt och vi ser tydligt var dokumentörens eget stöd ligger, vad han vill med filmen. De som är negativa till lagen och till hela grejen att staten ska stödja självmord, de kommer sällan eller aldrig fram, och det är ofta mycket prat om hur det handlar om val. Om den sjukes egen rätt att välja. Om kontroll. Om patientens egen rätt att ta kontroll över den sista tiden, vare sig det handlar om att ta sista steget eller inte. Vilket förstås är bra men stundom hamras in. Lite som en propagandamaskin.

Samtidigt krävs det inte mycket för att dras in igen, in i intervjuerna med de sjuka, att lära känna de sjuka, det är effektivt. Alltid känslofyllt. När lamporna tändes efter filmens slut var det enda som hördes i salongen snyftningar. När vi, biopubliken gick ut, var det med tunga steg under stor tystnad.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
David Brent
Tack, såg att du gav den en fyra, kul! :)
AntonKane
Måste verkligen se den. Fint skrivet Brent!
David Brent
En fruktansvärt stark och gripande dokumentär om medicinsk dödshjälp.

Jag tror inte att jag har blivit så här rörd och tagen av något sedan jag såg det sista avsnittet av "Six Feet Under" för ett antal år sedan. Det var nästan outhärdligt påträngande och rörande att få följa ett antal personer och särskilt en kvinna och hennes familj under de sista åren och dagarna av sina liv. Framförallt Codys öde rörde mig något enormt. En kvinna som lider något fruktansvärt av cancer, men som hela tiden har livsglädjen kvar och som trots alla smärtor, väljer att försöka se det positiva i allting. Min mor är exakt likadan och trots att hon inte har cancer så har hon haft otroliga krämpor under stora delar av sitt liv. Hon är dessutom den snällaste människa som gått på denna jord och även hon har en sådan fantastisk inställning till livet, hon klagar aldrig, trots att hon skulle vara i sin fulla rätt. Just detta tror jag drabbade mig så hårt och det blev så nära allt som utspelades i denna fullständigt fantastiska dokumentär. Ja, jag grät floder ett antal gånger under filmens 105 minuter.

Jag delar inte ofta ut femmor längre, men har man blivit så berörd som jag blev av denna dokumentär så kan inte betyget bli något annat än högsta möjliga. Se den, ni kommer inte ångra er.

Veckans populära filmer

Visa fler