How to Die in Oregon 2011

Dokumentär
USA
107 MIN
Engelska
How to Die in Oregon poster

Synopsis

1994 blev delstaten Oregon i USA den första att tillåta PAS (Physcian-Assisted Suicide) för döende. Sedan lagen trätt i kraft har över 500 personer använt sig av den. Det här är en personlig inblick i livet hos de obotligt sjuka, en oerhört rörande dokumentär om människor som försöker fatta beslutet om och när de ska avsluta sina liv.
Ditt betyg
3.3 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
How to Die in Oregon
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

14 november 2011 | 20:01

En subjektiv skildring av dödshjälp

#SFF11 - Så här är det, att jag är lagd åt det hypokondriska hållet, och därför är det sällan helt lätt att se en film om aktiv dödshjälp, speciellt inte när det till större delen handlar om människor döende i cancer.

Nåväl. Som tur är behövde inte min hjärna ägna för mycket tid åt mina nojor, ty uppmärksamheten låg stabilt på vita duken. Peter D. Richardsons dokumentär rör den amerikanska lag om självmord med stöd av läkare, som Oregon blev första delstat att rösta igenom 1994, och med fokus på de döende blir det med små medel en gripande skildring. Omöjligt att värna sig mot.

Men det är klart, sedan kommer stunderna av propaganda. Kanske propaganda är fel ord, däremot är det högst subjektivt och vi ser tydligt var dokumentörens eget stöd ligger, vad han vill med filmen. De som är negativa till lagen och till hela grejen att staten ska stödja självmord, de kommer sällan eller aldrig fram, och det är ofta mycket prat om hur det handlar om val. Om den sjukes egen rätt att välja. Om kontroll. Om patientens egen rätt att ta kontroll över den sista tiden, vare sig det handlar om att ta sista steget eller inte. Vilket förstås är bra men stundom hamras in. Lite som en propagandamaskin.

Samtidigt krävs det inte mycket för att dras in igen, in i intervjuerna med de sjuka, att lära känna de sjuka, det är effektivt. Alltid känslofyllt. När lamporna tändes efter filmens slut var det enda som hördes i salongen snyftningar. När vi, biopubliken gick ut, var det med tunga steg under stor tystnad.

| 14 november 2011 20:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera How to Die in Oregon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu