Hours (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Nolan (Paul Walker) anländer till ett sjukhus i New Orleans med sin gravida hustru Abigail, men vad som skulle bli deras lyckligaste dag vänder snart till ett inferno i fullt kaos och tragedi.

Orkanen Katarina härjar i staden och sjukhuset tvingas till att evakuera. Medan Nolan vilar bredvid barnet som är respirator börjar en spännande och farlig kamp mot elavbrott, stigande flodvågor och inkräktare.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HOURS

Ett värdigt avsked för Walker
Paul Walker, i en av sina sista roller, är det otypiska valet för en nybliven fader samt änkeman som kämpar för sin dotters liv under orkanen Katrina. Men han gör rollen med bravur och trots en del brister i manuset så är det ett starkt, spännande och gripande drama med en sevärd insats av huvudrollsinnehavaren.

Paul Walker var den typ av skådespelare som kanske aldrig spåddes några stora Oscarsvinster men vars kombination av hård actionhjälte och tvålfager omslagspojke hade sin självklara plats i Hollywoods stall. I "Hours", en av hans sista filmer, testar han dock ett annorlunda och mer seriös slags film och gör det riktigt bra. En stark prestation och mer än värdigt avsked.

Han spelar Nolan, en nybliven far som har kanske den värsta och bästa dagen i sitt liv. Känslorna är blandade då hans älskade fru dött vid förlossningen och den nyfödda dottern ligger i kuvös med svårigheter att andas. Som om saker inte kunde bli värre så bryter orkanen Katrina ut och sjukhuset både evakueras och får strömavbrott. Nolan tvingas ensam kvar kämpa för att med egen kraft hålla både kuvösen, dottern och sig själv vid liv.

Det är en snålt rollsatt film som ligger lagom nära monologliknande dramer som "127 timmar" och "Cast Away". Walker är kanske inte den första aktören man skulle ha i åtanke för rollen och ibland försöker man envist förvandla filmen till den typ av actionthriller som Walker är känd för (se bara den vilseledande postern). Men hans utstrålning som "den vanliga killen" samt actionhjälte utgör en intressant kontrast i sammanhanget.

Dramat fungerar bäst och Walker är utmärkt som en pappa som slits mellan sorgen efter sin stora kärlek och den frustrerade viljan att rädda sin dotter, den enda länken mellan honom och hustrun. Visst förekommer en del klyschor, som hallucinationen av en peppande fru eller djupodlade samtal med en trevlig hund (tänk volleybollen Wilson med fyra ben). Men situationen är både gripande och spännande, och erbjuder en stark enmansshow för Walker där han får bevisa att han kan göra mer än köra bil.

Däremot bör nämnas att både regi och manus haltar en del. Slutet berör men är aningen abrupt och när några skurkar som av den kaotiska situationen förvandlats till känslobefriade psykopater i likhet med "The Purge" så tappar man lite i trovärdighet. Det blir lite ojämnt och jag önskar att någon annan än regidebuterande Eric Heisserer (manusförfattare till remakes som "Terror på Elm street" och "The Thing") suttit i registolen.

Men det är fortfarande en film som lämnar avtryck i hjärtat. Trots det kortfilmsliknande upplägget (som tillåter en del upprepningar) så sitter jag fängslad och det är fint att en så sympatisk skådespelare som Paul Walker får lämna filmvärlden med en sådan imponerande rollprestation.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Onge
Helt ok film och väldigt bra insats av Walker.
2+/5
Stoffe B
Inte så bra film! Den blev lite halvspännande nån gång, men överlag en medioker tillställning.

2 bananer av 5
15763-0
Filmen var helt okej, skådespeleriet var framför allt från början sämre än mot slutet. Det kändes inte så trovärdigt. Men den var helt klart sevärd, mycket trist att vi inte får se Walker något mer, tyckte att hans roll som Brian var betydligt starkare än i denna film!
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler