Hours 2013

Drama Thriller
USA
97 MIN
Engelska
Hours poster

Synopsis

Nolan anländer till ett sjukhus i New Orleans med sin gravida hustru Abigail, men orkanen Katrina härjar i staden och sjukhuset tvingas till att evakuera. Medan Nolan vakar över barnet som är i respirator, börjar en spännande och farlig kamp mot elavbrott, stigande flodvågor och inkräktare.
Ditt betyg
2.9 av 116 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hours
DVD-premiär
18 december 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

16 december 2013 | 11:05

Ett värdigt avsked för Walker

Paul Walker, i en av sina sista roller, är det otypiska valet för en nybliven fader samt änkeman som kämpar för sin dotters liv under orkanen Katrina. Men han gör rollen med bravur och trots en del brister i manuset så är det ett starkt, spännande och gripande drama med en sevärd insats av huvudrollsinnehavaren.

Paul Walker var den typ av skådespelare som kanske aldrig spåddes några stora Oscarsvinster men vars kombination av hård actionhjälte och tvålfager omslagspojke hade sin självklara plats i Hollywoods stall. I "Hours", en av hans sista filmer, testar han dock ett annorlunda och mer seriös slags film och gör det riktigt bra. En stark prestation och mer än värdigt avsked.

Han spelar Nolan, en nybliven far som har kanske den värsta och bästa dagen i sitt liv. Känslorna är blandade då hans älskade fru dött vid förlossningen och den nyfödda dottern ligger i kuvös med svårigheter att andas. Som om saker inte kunde bli värre så bryter orkanen Katrina ut och sjukhuset både evakueras och får strömavbrott. Nolan tvingas ensam kvar kämpa för att med egen kraft hålla både kuvösen, dottern och sig själv vid liv.

Det är en snålt rollsatt film som ligger lagom nära monologliknande dramer som "127 timmar" och "Cast Away". Walker är kanske inte den första aktören man skulle ha i åtanke för rollen och ibland försöker man envist förvandla filmen till den typ av actionthriller som Walker är känd för (se bara den vilseledande postern). Men hans utstrålning som "den vanliga killen" samt actionhjälte utgör en intressant kontrast i sammanhanget.

Dramat fungerar bäst och Walker är utmärkt som en pappa som slits mellan sorgen efter sin stora kärlek och den frustrerade viljan att rädda sin dotter, den enda länken mellan honom och hustrun. Visst förekommer en del klyschor, som hallucinationen av en peppande fru eller djupodlade samtal med en trevlig hund (tänk volleybollen Wilson med fyra ben). Men situationen är både gripande och spännande, och erbjuder en stark enmansshow för Walker där han får bevisa att han kan göra mer än köra bil.

Däremot bör nämnas att både regi och manus haltar en del. Slutet berör men är aningen abrupt och när några skurkar som av den kaotiska situationen förvandlats till känslobefriade psykopater i likhet med "The Purge" så tappar man lite i trovärdighet. Det blir lite ojämnt och jag önskar att någon annan än regidebuterande Eric Heisserer (manusförfattare till remakes som "Terror på Elm street" och "The Thing") suttit i registolen.

Men det är fortfarande en film som lämnar avtryck i hjärtat. Trots det kortfilmsliknande upplägget (som tillåter en del upprepningar) så sitter jag fängslad och det är fint att en så sympatisk skådespelare som Paul Walker får lämna filmvärlden med en sådan imponerande rollprestation.

| 16 december 2013 11:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hours
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu