Hotet inifrån 2006

Action Deckare Thriller
USA
108 MIN
Engelska
Hotet inifrån poster

Synopsis

När Secret Service-agenten Peter Garrison får i uppdrag att utreda mordet på en kollega, uppdagar han ett hot mot presidenten. Men plötsligt blir han själv huvudmisstänkt då han är den enda som ger utslag på ett lögndetektortest. Nu måste han försöka bevisa sin oskuld och få sina kollegor att förstå att det verkliga hotet kommer från annat håll - utan att röja sin egen hemlighet.
Ditt betyg
2.5 av 212 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Sentinel
Biopremiär
1 september 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Våt dröm för "24"-fans

Har tv-serien ”24” redan blivit långfilm? Nej, så är inte fallet trots att det onekligen ger sådana vibbar. Fotot, musiken, hotet mot Amerikas president och inte minst Jack Bau… förlåt, Kiefer Sutherland i en film som filmbolaget Fox producerar. Var man har hittat sin inspiration är ingen hemlighet då hela projektet känns som kraftig uppvärmning inför den planerade långfilmen av just ”24”, men med det inget ont menat.

Pete Garrison (Michael Douglas) har under större delen av sin karriär jobbat för Secret Service där hans uppgift är att skydda den amerikanske presidenten. Han tar sin uppgift på största allvar och är en legend i sitt sammanhang då han en gång räddade president Reagan. Men tiderna har förändrats och hoten mot den Amerikas ledare idag är betydligt fler och allvarligare så det är noga planering och försiktighet som går i första hand. Men trots försiktighet så lurar farorna runt hörnet och snart blir Secret Service varse om att någon på insidan arbetar mot presidenten i en komplott att mörda honom. Någon är hotet inifrån och alla bevis pekar mot att Pete är inblandad.

”Hotet inifrån” vinner på sin enkelhet, för där det i dagens filmklimat handlar om att bjuda på den perfekta överraskningen vid slutscenen är det skönt att bara kunna koppla av och bli erbjuden raka puckar. Den bjuder inte på något nytt i sin genre men den bjuder på spänning på en nivå som på det hela taget faktiskt är väldigt bra.

Handlingen är något trevande till en början och det tar en stund innan den får upp farten, men när halva speltiden passerat har den fått upp ett högt tempo som den inte släpper taget för resten av filmen. ”Hotet inifrån” är en sådan film där vi får följa hur huvudkaraktären är felaktigt anklagad och som på egen väg försöker lösa problemen trots att han är jagad av både den ”goda” och ”onda” sidan. Något daterat kan tyckas men precis som jag nämnde innan så är det just att den inte försöker vara så förbannat smart som gör att det blir underhållande. Man får vad man förväntar sig av den här typen av thriller och med Douglas i huvudrollen höjer den sig något ur mängden.

Precis som sin inspirationskälla är ”Hotet inifrån” många gånger på gränsen till att kännas för mycket i vissa situationer, inte minst när Pete blir teknisk värre på egen hand, men på något sätt hör det till den här typen av film. Eller rättare sagt, man köper det för att filmmakarna lagt det på en nivå i övrigt att det inte irriterar så mycket. Och hur konstigt det än låter så krävs det en del talang och arbete för att nå den nivån, så jag är återigen imponerad av den enkla skildringen av något högst otrovärdigt och hur det i slutändan fungerar.

Förutom att Michael Douglas precis som brukligt sköter sig klanderfritt i huvudrollen är även Kiefer Sutherland kul att skåda som någons sorts flirt till sin paradroll som Jack Bauer. ”Desperate Housewives” kortaste medlem Eva Longoria spelar agent vid sidan av Sutherland och hon tillför absolut ingenting för filmen, förutom att hon är väldigt vacker och på något sätt kommer hon undan med det - det känns fel men man bryr sig inte för man drunknar i hennes skönhet. Ett billigt knep som sällan fungerar, men i Longorias fall är det ett undantag.

För alla ”24”-fans är det här som en våt dröm i väntan på seriens egna långfilm. För alla andra är det här en ”Jagad” årsmodell 2006 och i thrillerväg är det med rätt handlag fullt tillräckligt. Precis som i ”Hotet inifrån”.

| 1 januari 2008 00:00 |