Hotell Marigold 2011

Hotell Marigold poster

Synopsis

Några av Storbritanniens mest älskade skådespelare sammanstrålar i denna varma komedi om Marigold Hotel i Jaipur i Indien. Dit kommer en grupp människor, alla av olika anledningar; för att uppleva äventyr, för att få en ny höftkula, för att återfinna en gammal kärlek eller bara för att få en nystart.

Omställningen från det kalla gråa England till det kaotiska färgsprakande Indien är för vissa lika svårsmält som den indiska maten men ibland är en kulturkrock just det som behövs för att inse att det aldrig är för sent för att börja leva.
Ditt betyg
3.3 av 207 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Best Exotic Marigold Hotel
Biopremiär
23 mars 2012
DVD-premiär
25 juli 2012
Land
Storbritannien
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
Barntillåten

Recensent

Andreas Samuelson

21 mars 2012 | 12:01

Trivsam pensionärsfilm

I filmens värld måste man som senior tydligen resa till Indien eller göra något annat drastiskt för att finna ro på äldre dagar. Här hamnar några av våra främsta, brittiska veteraner på ett nedgånget hotell och upplever både kulturkrockar och kärlek. Minst sagt välbekant men trivsam feelgoodmys där ensemblen är bättre än manuset.

Pensionärsfilmer med nämnvärda titlar går att räkna på tio, nästan fem fingrar med "About Schmidt" i täten. Äldre skådespelare brukar ofta förpassas att spela förälder eller mor/farsföräldrer i filmer om de inte heter Meryl Streep eller, tja, är en man. Därför är det mycket befriande att se en film där seniorer och deras sätt att hantera ålderdomen står i centrum, även om man inkluderat fler än en stereotyp bland karaktärerna.

Vi har sett många av rollfigurerna förut: den nyblivna änkan (Judi Dench) som har problem att betala hyran, den fördomsfulla tanten (Maggie Smith) som behöver en ny höft men ogillar utländska läkare, den nypensionerade toffeln (Bill Nighy) och hans hunsande fru (Penelope Wilton), den livströtta ensamvargen (Tom Wilkinson), samt de pilska romantikerna (Celia Imrie, Ronald Pickup) som försöker återuppleva ungdomens dagar i sänghalmen. Alla hamnar de på det fallfärdiga titelhotellet som unga indiern Sonny ("Slumdog Millionaire"-stjärnan Dev Patel) ärvt och tafatt försöker hålla vid liv. Inte oväntat uppstår både konflikter, kulturkrockar, vänskap, dramatik och lite kärlek.

Detta är en idealisk film att ta med föräldrar och mor/farföräldrar på. Det är charmig, trivsam och mysig feelgood där lättsam humor varvas med simpla men vackra budskap om att åldras med värdighet, upptäcka världen och ta vara på chanser man får i livet. Ska man vara cynisk så är det ett ganska tunt manus med en hel smågenant publikfrieri men det funkar - man blir både road och rörd.

Däremot är det svårt att frångå det faktum att de fantastiska skådespelarna - några av Englands främsta proffs - är så bra att de förtjänar bättre material att jobba med. De gör sitt bästa för att gjuta liv i sina lite kantiga figurer men många förblir lösa stereotyper, särskilt då de får slåss om spelutrymmet. Mycket fokus hamnar på sympatiske men inte riktigt lika mångsidige Patel och hans kärlekshistoria

Wilkinson har några riktigt fina scener som den homosexuella domaren på jakt efter sin gamla ungdomskärlek och en möjlig ny trend med äldre bögar på film efter Oscarbelönade "Beginners" är naturligtvis välkommen. Men hans öde, liksom många andras, blir ganska uppenbart och särskilt i finalen blir det lite väl lyckligt och tillrättalagt. Men trevligt och lättsmält är det, man hade bara hoppats på att dessa värdiga veteraner fått något vassare och smartare att jobba med på ålderns höst.

| 21 mars 2012 12:01 |