Hotel Mumbai 2018

Drama Historisk Thriller
Australien
123 MIN
Engelska
Hindi
Grekiska
Marathi
Hotel Mumbai poster

Synopsis

26 november 2008 utsattes Taj Mahal Palace Hotel i Mumbai för ett terrorattentat. I "Hotel Mumbai" får vi följa den heroiska och hängivna personalen på hotellet när de riskerar sina liv för att rädda hotellets gäster. Bland dessa finns den välrenommerade kocken Hemant Oberoi och en servitör. Medan omvärlden ser på tvingas ett desperat par göra otänkbara uppoffringar för att skydda sitt nyfödda barn.
Ditt betyg
3.7 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hotel Mumbai
Biopremiär
14 juni 2019
DVD-premiär
11 november 2019
Digitalpremiär
14 oktober 2019
Språk
Engelska, Hindi, Grekiska, Marathi
Land
Australien
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

4 juni 2019 | 10:00

En gastkramande upplevelse

”Hotel Mumbai” berättar historien om den ödesdigra terrorattacken som urskillningslöst drabbade en hel miljonstad med hundratals offer i dess spår. En koordinerad attack som drabbade lyxhotellet Taj i Mumbai med dussintals mördade gäster men även personal. En historia som väntat på att berättas.
Det gör ont att se ”Hotel Mumbai”. En film som handlar om den vedervärdiga terrorattacken mot flera civila mål i den indiska staden Mumbai, bland annat lyxhotellet Taj mitt i stadens hjärta. En institution av överflödig dekadens dit de allra mest välbärgade tagit sin isolerade tillflykt i ett land som präglas av en slående orättvisa. En utmärkt grogrund för den desperation som skulle komma att ta sig ett fruktansvärt uttryck den där dagen den 26:e november 2008. Och såhär elva år senare är det fortfarande en historia värd att berättas.

”Hote Mumbai” skulle kunna varit en Hollywodesk dramatisering där den amerikanske hjälten räddar dagen. Problemet är att det inte finns mycket att rädda. Det är en tragisk historia utan det lyckliga slut vi så oftast förväntar oss. Men visst ska det erkännas att ”Hotel Mumbai” balanserar på gränsen till att bli något klyschigt men med en Oscarsvärdig insats från främst "Slumdog Millionaire"-stjärnan Dev Patel, så flyger detta verk på gastkramande vingar. Här får historiens riktiga hjältar ta sitt förtjänade utrymme, hotell Tajs personal.

Det slösas inte alltför många minuter på någon onödig prolog. Utan att egentligen skada handlingen så läggs det inte mer än det mest grundläggande arbete på karaktärsutveckling. Likväl byggs en relation upp till de skärrade själar vi får följa i en desperat kamp för överlevnad. Och på något underligt sätt känns två timmar inte alls som en överdriven speltid för ”Hotel Mumbai”.

Visserligen skulle man kunna jämföra ”Hotel Mumbai” med en nagelbitande actionfilm. För det är ju en film som spelar på känslor. Den stora och slående skillnaden är vetskapen om att detta är eller åtminstone har varit på riktigt. Och det känns äkta. Dels för att man tidigt och på ett stämningsfullt manér sätter tonen för helheten med främst tack vare Volker Bertelmann välkomponerade verk och inte minst för att regissören Anthony Maras har valt att effektivt väva in genuint bildmaterial från den ödesdigra dagen. Detaljer som bildar en redig filmisk käftsmäll.

Möjligtvis kan den mer cyniske värja sig mot den känslostorm som ”Hotel Mumbai” framkallar men för oss andra är det en upplevelse som sitter i. Kanske är det därför det finns en motvillighet eller låt oss säga skepsis till att se filmer som dessa. De kräver sitt pris och lämnar en tung känsla i kroppen som inte sällan sitter kvar alltför länge. Men är det inte just det bra film ska göra?
| 4 juni 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Den helt sjuka men sanna historien om terroristdådet 2008, där några terrorister först sköt ner folk ute på gatan för att sedan belägra lyxhiotellet Mumbai för att planera att döda alla på hotellet?!! Vi får följa den modiga kocken och en av hotellpersonalen som försöker rädda så många gäster dem kan, samtidigt som dem brottas med rädda och fördomsfulla gäster och dem aggressiva terroristerna.... Oerhörd spännande för att filma en sådan tragik!! Men dem har verkligen fångat rädslan och skräcken alla upplevde och den kallblodiga avrättning som terroristerna utgjorde.....betyget blir en stark 3a....missa inte!! Cast:Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi mfl... AAA+
Läs mer