Holy Rollers (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sam Gold, en ung ortodox jude från Brooklyn, följer motvilligt den väg som hans familj utstakat för honom. Hans charmiga granne Yosef märker Sams tvekan och föreslår att han ska börja transportera "medicin" åt Jackie, en israelisk langare. Sam blir snart mer och mer involverad i New Yorks undre värld och börjar experimentera med droger samtidigt som han faller för Jackies flickvän Rachel. Men det dröjer inte länge innan Sams dubbelliv får konsekvenser, både för honom själv och hans familj.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HOLY ROLLERS

Hygglig jewcom

Kevin Asch's debutfilm är något så udda som en "jewcom". Nu vet jag inte om det ens finns en sådan term, i så fall myntar jag den nu. En jew-com är alltså en komedi vars teman centrerar kring någon form av judisk verksamhet. I detta fall en ecstasysmugglande sådan.

En lysande Jesse Eisenberg gör huvudrollen som Sam Gold, en tjugoårig jude från Brooklyn som kommer från en strikt ortodox familj. Efter ett misslyckat tvångsgifte blir han dock trött på rabbiskolan och hela den strikta tillvaron. Genom hans granne och kompis Yosef (Justin Bartha) blir han introducerad i en verksamhet som importerar "medicin för rika", och de får åka fram och tillbaka mellan Europa och New York för att smuggla in "medicinen". Sam lyckas också bli framgångsrik inom drogkartellen och efter ett tag har han en ruljans av ont anade überortodoxa judar som skickas fram och tillbaka med väskor fulla av piller.

Även om historien innehar ett rätt vanligt "ny kille introduceras i kriminell verksamhet"-scenario så blir den ändå bitvis originell genom den udda kontrasten av ortodoxa judar och ecstasysmuggling. Och tro det eller ej men filmen är faktiskt baserad på en sann historia. I slutet på 90-talet skedde dessa händelser på riktigt.

Med tanke på bakgrundsmaterialet känns det dock som att det här skulle kunna bli betydligt mer intressant, eller betydligt roligare. För filmen står på lite olika ben. Det känns som att Kevin Asch vill att hans film både ska vara ett intressant kriminaldrama, samtidigt som den ska vara rolig, och det funkar inte riktigt i längden. Men det är en sevärd film, med en strålande Eisenberg och träffsäker drift med judiska levnadssätt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler