Holy Mountain (1975)

4.0
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En surrealistisk film med ockulta inslag. En Kristus-liknande man vandrar genom ett antal bisarra scenarier fyllda av religiös och politisk symbolik. Han möter till slut en alkemist som introducerar honom för sex stycken mäktiga och rika personer som var och en representerar en planet i vårt solsystem. Tillsammans ger sig alla åtta, och alkemistens assistent, ut på en resa för att hitta det heliga berget.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
THE HOLY MOUNTAIN- Ett kulturarv man ej får missa!!
En stycke film av ett kulturarv man ej bör missa!!! Vet att den inte är bioaktuell och dessutom svår att få tag i på dvd, men om man får chansen att se filmen, gör det!! Närmare en psykedelisk tripp utan droger kommer du inte :) Filmen är så välgjord och väldetaljerad i varenda scen att det känns som flera filmer i en. Alla scener mer crazy än den andra. Ett potpurri av fantasi, färg och ett slags "meningen med livet". Regissören Alejandro Jodorowsky som själv spelar "The Alchemist" vill belysa att pengar styr allt, men samtidigt är roten till allt ont, därför blir man mer lycklig utan. Han spenderade även en månad med sitt "crew" innan filmen för att finna inspiration samt var vaken konstant den sista veckan för att verkligen vara i kontakt med sitt spirituella jag :) Som det härliga 70-tal som den är ifrån och som inte himlar med droger varken i eller utanpå filmen, måste han nog tagit ett smakprov eller två för att dels kunna klara att vara vaken en vecka på raken och dels för att komma på dessa sanslösa men fantastiska scener ur filmen. Den är verkligen påkostad, så många olika kostym, rekvisita och dekor som bytts ut i varenda scen som bryts av hårt och ofta, är det inte konstigt att den var den mest dyraste Mexikanske film då som (nu) om jag uppfattade det rätt. Det är en grotesk, vacker och själfull film, inget för den snobbige eller känslige. Men enligt mig ett måste om man är en sann cinéast!! Den har berikat mitt liv för all framtid och jag skulle vara lite kulturellt fattigare utan att sett den. Jag är helt betagen fortfarande och lite sorgsen samtidigt, för en sådan här frispråkig och ultimat trippad film kommer vi aldrig få uppleva igen. Inte i en sådan rå och naken version som denna. Bara att kunna se nakna barn springa omkring problemlöst och självklart i en film, kan vi tyvärr inte se i dagens filmen, pga att det då bejakar begär hos dagens pedofiler:( The Holy Mountain är en raritet av få som inte alltid är politisk korrekt, men som i sin råhet är helt fucking marvelous...betyget blir en fullpott 5a!!! Cast: Horacio Salinas, Samira Saunders, Adriana Page..mfl.. AAAAA
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Danne
Salvador Dali ville ju vara med också, men då behövde det tydligen finnas en sekvens med en brinnande giraff. Känns ju inte omöjligt att det skulle bli gjort efter att man sett detta. Ja Lynchs Dune blev ju... lite... ja.
Wugllabang
När man ser Jodorowskys filmer så får man alltid en brutal ångest över hur överjordiskt bra hans "Dune"-projekt hade potential att bli. Pink Floyd, H.R Giger, och Mick Jagger liksom. Annars håller jag med dig, en grym film.
Danne
Helt klart bland det bästa som gjorts någonsin. En hysteriskt rolig, surrealistisk drogtripp in bland religion och politik. Kan vara det snyggaste som producerades på 70-talet och en av de originellaste filmerna som gjorts. Den värld som presenteras i filmen blir snart en egen verklighet och gör att jag får svårt att acceptera den värld som finns här ute i verkligheten vilket stämmer fint ihop med det löjligt mästerliga slutet. Klar 5/5.

Veckans populära filmer

Visa fler