Hellboy 2019

Action Äventyr Fantasy
USA
121 MIN
Engelska
Hellboy poster

Synopsis

Hellboy åker till England, där han måste bekämpa Blood Queen. Men deras strid kan innebära slutet för världen, ett öde han vill undvika.
Ditt betyg
1.9 av 71 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hellboy
Biopremiär
12 april 2019
DVD-premiär
26 augusti 2019
Digitalpremiär
12 augusti 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 april 2019 | 06:00

Blodigt splatter med stela oneliners

Nya "Hellboy" är inte som de gamla. På gott och på ont. På ont eftersom den är mycket sämre, på gott eftersom den genom att vara sig själv ändå lyckas vara bättre än helt usel. Det finns onekligen en hel del övrigt att önska med denna extremt blodiga splatteraction, men samtidigt är filmen sevärt underhållande och nästan till och med lite charmig emellanåt.
Hellboy är precis det han heter, en pojke från helvetet som växt upp bland människor som uppfostrat honom till att bekämpa underjordiska monster som hotar de dödliga. Han är en utmärkt soldat för godhet, eftersom inte mycket kan komma åt honom och hans starka högerarm. Men när han plötsligt ställs inför en prominent ny fiende, den nyligen ihoplappade häxan Nimue, som återuppstått för att slutgiltigt utrota mänskligheten, påminns han om sitt ursprung och blir tveksam till sin roll i kampen. 
 
Neil Marshall regisserar filmen och gör ett på sina håll bra jobb. Tyvärr faller han, med jämna mellanrum, i fällan att inte spara på krutet, någonstans. Det är verkligen pizza grandiosa extra allt, med både bea och vitlökssås.
 
Manuset av Andrew Cosby är ganska ihåligt och skildrar inte särskilt väl ursprungsstoryn om utanförskap och sökandet efter sitt ursprung. För att dölja detta primärt svajiga faktum och bristerna som därmed uppstår, öser Marshall på. Han lyckas drilla bort min uppmärksamhet och stundvis sitter jag där och tycker att det ju är en hejdundrande härlig resa jag fått hänga med på. Sedan kommer en ganska taffligt filmad slagsmålsscen eller en ansträngd one-liner och jag påminns åter om de logiska luckorna.
 
David Harbour i huvudrollen gör en godkänd insats och övertygar under allt smink. Vid sin sida har han begåvade Sasha Lane som spelar den unga Alice, en synsk tjej som får följa med den gode demonen på äventyret. Det jag kanske mest i slutändan är besviken på i filmen är Milla Jovovich som bloddrottningen Nimue. Inte alls hennes prestation, utan mer karaktären i sig. Tidigt i filmen föds förväntningen om att här kommer vi snart få se något riktigt mäktigt utspelas, men det mäktiga uteblir och ersätts istället med en trött gäspning. Det är så bortkastat med potential att jag känner mig lurad.
 
Tekniskt köper jag det mesta och specialeffekterna funkar överlag. Det finns dock ett antal aviga actionsekvenser och CGI-missar som drar ner upplevelsen, men det finns också några väldigt obehagliga och skrämmande scener, som sedan drar upp den igen. “Hellboy” är således ganska mycket både pizza och berg-och-dalbana. Den åker upp och den åker ner och där sitter jag och åker med.
 
De två tidigare filmerna regisserades av Guillermo del Toro och det är svårt att inte börja jämföra. Men försök att låta bli. Jämförelsen är inte rättvist mot denna. Del Toro är en mästare på att skapa magi med monster och mystik och han berättar vuxensagor så som ingen annan kan.

Det här är ingen saga. “Hellboy” 2019 är modern, blodig och extremt våldsam splatteraction till tonerna av röjig rock'n'roll. Det är verkligen heller inte en film för de känsliga, för extra allt betyder verkligen extra allt på alla områden. Men är du lite mysigt morbid till ditt lynne kommer denna groteskt grafiska film absolut kunna underhålla dig under sina två timmar.
| 11 april 2019 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Känns som David Harbour gått in i en Buttricks butik och köpt en Hellboy kostym för 399. Uselt fula animationer som känns som en hyfsat tv serie för 10år sen. Men passar bra eftersom storyn, manus och skådespelare är minst lika usla.
Läs mer
1
Uselt skräp, en blodig barnfilm utan fungerande humor.
Läs mer
3
Superhjältekaraktären Hellboy har fått en ny reboot. Jag fattade först inte att det rörde sig om en biofilm. Jag hade mer trott att det var en Netflix produktion eftersom en stjärna ifrån Netflix tv-serien "Stranger Things" gör titelrollen. Men så var inte fallet. Så det blev ett biobesök och nu ska jag berätta vad jag tyckte om filmen. Men först lite om handlingen. Den demoniska antihjälten Hellboy (David Harbour) åker till den engelska landsbygden för att bekämpa en trio av rasande jättar. Snart kommer han i kontakt med Nimue (Milla Jovovich), The Blood Queen, en återuppstånden häxa som törstar att hämnas ett förgånget förräderi. I en kamp mellan det övernaturliga och mänskliga, är Hellboy fast besluten att stoppa Nimue och rädda världen från undergång. En reboot? Behövs en sådan. Jag blev förvånad eftersom jag tyckte att de första filmerna var bra. Men filmen är faktiskt visuellt vacker när man tas till de mörka och demoniska världarna där Hellboy kämpar emot sina fiender. Det finns många influenser ifrån sagor som "King Arthur" och "Alice in Wonderland". Även verklighetsanknytning finns det till historiska händelser såväl som andra världskriget och historiska personer som Rasputin. Hellboy föddes till Jorden just under den rådande ondskan när tyskarna höll på att förlora andra världskriget. Historien är ungefär densamma som i de gamla filmerna. Hellboy är den goda demonen som är son till djävulen och han gör allt för att motstå frestelsen när de mörka krafterna lockar honom. Ger han efter för sina frestelser så skulle det innebära jordens undergång. Hans hot denna gång är den återuppståndna häxan Nimue briljant spelad av "Resident Evil" skådisen Milla Jovovich. Han har till sin hjälpt två sidekicks med övernaturliga förmågor som hjälper honom i kampen. Jag tycker att det här var en underhållande film. David Harbour passar i rollen och skänker en lagom mängd humor i balans till filmens mörker. Från början ser man honom som en försupen hjälte som ibland bekräftar sitt ego genom att fightas i ringen. Men under filmens gång utvecklas han och förstår vilken betydelse hans krafter har för planetens framtid. Jag kan rekommendera filmen "Hellboy" som en underhållande superhjältefilm och en bra reboot där man kan bli både road och få njuta av vackert visuella världar. Samt så gillade jag referenserna ifrån litteratur och historia. En trea av fem möjliga är mitt betyg till filmen "Hellboy".
Läs mer