Hell or High Water 2016

Hell or High Water poster

Synopsis

Texasbröderna Toby och Tanner återförenas när banken hotar med utmätning av deras föräldrahem. Genom en våg av bankrån tar de tillbaka det de anser rättmätigt tillhör dem. Men snart beslutar sig en ovanligt enveten polis, Marcus, för att sätta dit dem. Detta är Marcus sista uppdrag innan pension och han vill sluta på topp. Bröderna är endast ett rån från att rädda sitt hem och en oundviklig konfrontation närmar sig.
Ditt betyg
3.6 av 247 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

12 november 2016 | 10:00

Briljant bankrånardrama i ett döende Texas

”Hell or High Water” är en sällsynt intelligent neo-western som framgångsrikt kombinerar pulshöjande thrillerelement och pang-pang med frän samhällskommentar. Den engagerar i varje enskild bildruta.
Den frånskilde Texasbon Toby Howard (Chris Pine) kommer hyfsat nära epitetet ”gentlemannatjuv”. Han rånar banker för att kunna betala av ett skurkaktigt fastighetslån på familjegården så att hans söner i förlängningen kan få framtiden tryggad, och han är mån om att ingen blir skadad i processen.

Med brorsan Tanner (Ben Foster) är det annorlunda. Han hakar på för att han har blivit ombedd och för att det är roligt. Tanner är impulsiv, skjutglad och fullkomligt likgiltig inför framtiden. Han har tillbringat tio av sina trettionio år i fängelse och verkar inte bry sig nämnvärt om det blir tio till.

När den pensionsmässige Texas Rangern Marcus Hamilton (Jeff Bridges), som snart är bröderna på spåren, siar om att det hela kommer att sluta med en jättelik eldstrid tvivlar man inte alls på att han ska få rätt. Det verkar vara den spetsnäste, intensive Ben Fosters öde att bli typecastad som vettvilling, men det är hans eget fel när han gör det så här bra. 

Brödernas rånturné tar dem på bara några dagar genom ett stekhett Texas som tycks vara om inte på avveckling så åtminstone nedläggningshotat. Landsvägen kantas av reklamskyltar som annonserar om förmånliga lånevillkor och metoder för att bli skuldfri. ”För hundrafemtio år sedan tog ditt folk allt från mitt folk”, anmärker Hamiltons partner, som är Comnancheindian, sardoniskt. ”Nu är det ni som blir av med rubbet. Och det är de som tar det.” Han syftar på samma bankväsende som har drivit Toby och Tanner över desperationens gräns. 

Historien och den bistra ekonomiska verkligheten är hela tiden närvarande i ”Hell or High Water”, naturligt och osökt integrerade i handlingen. Samtidigt är det andlöst spännande med ett tonläge som ligger någonstans mellan ”No Country for Old Men” och australiensiska kriminaldramat ”Animal Kingdom”. 

Snuten som är på väg att gå i pension och den dödsföraktande bankrånaren visar sig här vara klichéer bara på pappret – regissören David Mackenzie och manusförfattaren Taylor Sheridan gör dem till tredimensionella karaktärer i ett hårdkokt porträtt av ett West Texas som sakta men säkert förlorar kampen mot de kapitalistiska krafterna. Och det är rasande snyggt.

Det finns inte en död minut på Toby och Tanners vanvettiga färd, bara adrenalin, tragik och osentimentalt skildrad broderskärlek. Jag rekommenderar alla att följa med på resan.
| 12 november 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Väldigt seg film utan spänning och en jobbig Bridges som vanligt.
Läs mer
4
En av de bättre filmer jag sett på länge. Skådisinsatserna är på topp och manus samt regi mästerliga. Det finns samtidigt ett oväntat djup i filmen trots det uppenbara rånarupplägget. Det är alltså ingen "vanlig" action utan en film med ett samhällsmässigt budskap. Att betyget inte blir en 5:a beror på att jag tyckte Ben Foster ibland hängav sig åt lite överspel medan Chris Pine doftade lite för mycket hedersknyffel. I övrigt - ett mästerverk.
Läs mer