Heart of Stone 2023

Action Deckare Thriller
USA
122 MIN
Engelska
Heart of Stone poster

Synopsis

Rachel Stone är en underrättelsetjänsteman - och den enda kvinnan som står mellan sin kraftfulla globala fredsbevarande organisation och förlusten av dess mest värdefulla och farliga tillgång.
Ditt betyg
2.3 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

11 augusti 2023 | 08:30

Gal Gadot övertygar i spektakulär spionaction

Vi introduceras till agent Rachel Stone i det här actionpackade spionäventyret som tar oss genom flera länder i jakt på en cyberskurk. Det är snabb underhållning med många oväntade vändningar i intrigen.
Gal Gadot spelar en agent med det välklingande namnet Rachel Stone. Officiellt jobbar Stone för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 och är en riktig mjukis som helst gömmer sig när det blir fight. Egentligen är hon infiltratör för en organisation vid namn Korthuset och topptränad i combat. Korthuset använder ett verktyg som heter Hjärtat. Det är ett avancerat datasystem som kan läsa av situationer live i strid och räkna ut möjligheter att vinna. Det kan också hacka alla system och ta reda på vad som helst om vem som helst.
 
Precis som förväntat av grundformulan för en sådan här typ av agentfilm med fokus på action så riskerar såklart Hjärtat att hamna i helt fel händer och en katastrof måste nu avstyras. Det är heller ingen överraskning vem som blir den som främst går i klinch med de ondskefulla skurkarna. Där slutar dock allt förutsägbart för precis som det ska vara i en lyckad spionfilm så är intrigen snårig och de överraskande vändningarna radas upp. Man kan inte lita på karaktärernas lojalitet och ingen som vår hjältinna jobbar för eller träffar längs vägen har ett helt rent samvete.
 
Filmen har avancerade cyberinslag och teknik som en viktig del i intrigen, men den gör inga av de vanliga misstagen när sådant ska integreras i ett manus och i iscensättningen. Man hänger som tittare hela tiden med i förklaringarna hur Hjärtat fungerar även om man inte vet någonting  om datorer. Specialeffekterna som visualiserar hur systemet jobbar ser snygga ut speciellt när de guidar vår hjältinna i farliga situationer. Dessutom används cyberinslagen för att kommentera övervakningssamhället. Iskall teknik ställs mot mänskligt hjärta på ett intressant sätt.
 
Likt i en film om James Bond så kastas vi raka vägen in i en öppningssekvens skarpladdad med adrenalin och våghalsiga stunts. Det blir ännu mer likt 007 när vi får konstnärligt presenterade förtexter ackompanjerade av en för filmen specialskriven temalåt. Äventyret för vår hjältinna genom flera länder i kaotisk stadsmiljö, svettig öken och snötäckta vidder. Fotot tar tillvara på alla vyer och fångar alla spektakulära sammandrabbningar med smidigt kameraarbete. Looken på actionscenerna är lika delar rå smuts och elegans. Speciellt i de intensiva bil- och motorcykeljakterna sitter allt som det ska.
 
Gadot är klockren som Stone. Hon är kaxig, cool och badass, men hon är också mänsklig. Hon ser autentisk ut när hon sparkar, slår och skjuter. Man känner med hennes porträtt av Rachels moraliska tvekan kring sitt jobb. Övriga skådespelare backar stabilt upp stjärnan. Aktörernas trovärdighet ser till att intresset för karaktärerna hålls vid liv även när filmen tappar intensiteten en aning i mittenpartiet. Vid några tillfällen blir det även för uppenbart att det är CGI vi ser.
 
"Heart of Stone" är en fartfylld actionfilm som siktar på att underhålla och som träffar rätt med det målet. Jag ser gärna att det görs fler filmer med Gadot i rollen som agent Rachel Stone.
| 11 augusti 2023 08:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Snodd på löljlig som dock hade kunnat vara ok om man hade haft mindre dåliga CGI effekter och dragit ner på tönterierna och städat manuset då den löjligt förutsägbar
Läs mer
2
Generiskt Netflixskräp med alldeles för mycket dålig CGI.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu