Havets sång 2014

Familj Animerat Fantasy
Irland
93 MIN
Svenska
Engelska
Havets sång poster

Synopsis

"Havets sång" är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse har tappat sin röst och som den sista levande älvan måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid.
Ditt betyg
3.7 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Song of the Sea
Biopremiär
25 september 2015
Språk
Svenska, Engelska
Land
Irland
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

21 september 2015 | 23:01

Andlöst vackert men når inte ända fram

"Havets sång" är väl värd ett besök, men vänta dig inga känslostormar på det här havet.
Psst! Du där! Jag vill berätta en hemlighet. Du kanske inte gillar mig när du hört vad jag har att säga, men jag ska försöka förklara mig ändå. Jag har aldrig sett en film av Hayao Miyazaki. Inte en enda. Inte "Princessan Mononoke", inte "Spirited Away", inte "Min Granne Totoro". Nada. Så när jag får höra att filmen jag ska se är gjord av Tomm Moore, Irlands svar på den japanske animationsmästaren, säger det mig inte så värst mycket. Fast jag väljer att se det som en styrka i det här fallet.

Jag kan nämligen se "Havets sång" helt utan att påverkas av någon större kärlek till genren, och jag ser då att den här filmen är ett väldigt vackert hantverk, och en relativt fantasifull historia väl utförd, men en sådan som aldrig riktigt griper tag. Jag kan se; "Oj, vad stämningsfullt!", men tyvärr resonerar inte den här havssången hela vägen in i hjärtat på mig.

Handlingen är som följer: Saoirse är en liten flicka som bor på en väderbiten ö med sin bror Ben och sin pappa Conor. Hon är en selkie, en sorts människa som kan förvandla sig till en säl, som tillsammans med sin bror ger sig ut på en resa för att rädda alla världens älvor och därmed rädda andevärlden.

Det första som slår mig är hur otroligt vackert det är. För det är verkligen slående på sina håll. Miljöerna alltså. Det är stilistiskt och udda, och sättet filmen visar det gråa, regniga, rakt igenom irländska vädret är makalöst. Den stillsamma folkmusiken gör sitt till för att sätta stämningen. Dessvärre smälter inte karaktärerna in lika bra. Med sina spretiga animationer och klart mer "tecknade" utseende skär de sig en aning mot den vattenmålade, silkeslent modfällda omgivningen. Rösterna är bra, men vi får tyvärr bara se filmen dubbat på svenska vilket förtar en stor del av upplevelsen. Jag förstår att distributören tagit ett beslut här. "Det här är en barnfilm!". Enligt mig är det verkligen inte en sådan. Det är en vuxenfilm för fans av den här subgenren. Det är på fler sätt än ett en ganska mörk historia om saknad och sorg, och det är inte särskilt actionfyllt eller upplyftande alls, som alla Pixar-alster alltid envisas med att vara. Historien lunkar istället på i stilla mak och förhastar sig aldrig. Tvärtom tycker jag istället att det går lite väl långsamt på sina håll. Men om du kan, se "Havets sång" på originalspråket. Inget går upp mot Brendan Gleesons charmiga rotvälska.

Ibland får jag känslan av att regissör Moore och hans stab velat vara udda bara för att vara udda. Ofta fungerar det, och vi bjuds på häpnadsväckande scenerier, men lika ofta känns det nästan utstuderat. "Kolla på mig, vilka lustiga former och färger vi använder oss av!", typ. Jag är lite allergisk mot den typen av konstigt konstnärskap, men jag har sett att det går hem hos andra recensenter. To each his own, antar jag.

Jag märker att jag låtit lite väl negativ så här långt, för jag gillade faktiskt "Havets sång" mycket. Första kvarten är magisk. Det känns bara som att det finns massor av outnyttjad potential här. Jag vill gråta och skratta om vartannat och det här skulle verkligen kunna ha varit en sådan film, men inledningen lovar mer än vad den kan hålla. Istället blir det "bara" ett habilt, om än ojämnt, hantverk. 

Om du vet med dig att du trivs med den här typen av film, och kanske till och med är ett fan av Miyazaki och hans gelikar, så lär du nog hitta en hel del att njuta av i den här filmen också. För är det någonting "Havets sång" verkligen lyckas med, är det att få mig intresserad av den här underliga underbara undergenren, och jag ser fram emot att hoppa huvudstupa in i närmsta Ghibli-verk så fort jag får chansen, för att se vad allt det här handlar om egentligen. Men hittar jag inget sådant återvänder jag utan att sörja alltför mycket till Pixars varma, fartfyllda famn igen. Där får jag ju trots allt både utseendet, och ännu viktigare, innehållet. Utan att tumma på det sistnämnda.
| 21 september 2015 23:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Klassisk dissociationsfilm - alltså en film där de hamnar i ett surrealistiskt äventyr men alla karaktärer i äventyret påminner väldigt mycket om karaktärer i deras riktiga liv. Andra exempel på det är till exempel Jumanji, Labyrinth (med David Bowie) och Coraline. Filmen är som en blandning mellan Spirited Away, Lilla sjöjungfrun, det levande slottet, Frost, Modig med flera. Vad har alla dessa filmer gemensamt? Jo de berör det ockulta. Häxor. Magi. Stenar med tecken och symboler som får liv. Jag som kristen vill bara säga - om du är en sökare - om du tilltalas av andliga budskap på ett djupare plan - sök dig till Jesus Kristus :) Han är vägen till Gud! Tala till honom, be om förlåtelse för all din frånvändhet från Gud i livet, och be honom komma in i ditt hjärta. Så är du frälst! Att söka bland symboler och gamla myter, liknande det som i den här filmen, det leder ingenvart :) Filmen får två stjärnor för även fast den hänger ihop hela vägen igenom så är den ganska tråkig.
Läs mer
2
Irländsk animation om Ben och hans lillasyster Saoirse som besitter hemliga krafter då hon kan förvandlas till en liten säl..Men en dag rövas dem bort och hamnar i ett äventyr med älvor och väsen som måste räddas för att hela världen inte ska gå under.... Kanske inte riktigt my cup of the i animerat. Väldigt söt och fint målat men känns som barnprogram från 70-talet ungefär. Men är inte hemma alls i den animerade världen, men filmen är gjord av Tomm Moore som ska vara Irlands version av den Japanska animations mästaren Hayao Miyazaki så kanske den är jätte bra? Mitt betyg blir en svag 3a... aaa
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu