Happy Death Day 2U 2019

Happy Death Day 2U poster

Synopsis

Uppföljaren till Blumhouses populära skräckkomedi. Den här gången upptäcker vår hjältinna Tree, att även om det var tufft att behöva dö om och om igen... så var det ingenting jämfört med de faror som komma skall.
Ditt betyg
2.6 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 februari 2019 | 10:45

Jag vill ha mer blod och mindre fars!

”Happy Death Day 2U” är en underhållande om än hyfsat förutsägbar uppföljare, som återigen handlar om att upprepade gånger dö och däremellan jaga sin egen mördare. Filmen är absolut sevärd om man gillade den förra, men jag saknar det rysliga elementen och finner de farsartade episoderna vara väl svårsmälta mot slutet.
Här har man alltså tagit en gammal idé, skrynklat ihop den för att sedan veckla ut till något annat och hyfsat nytt. Och det funkar helt okej.
 
Den famösa dödsloopen från förra filmen slår till igen och collegetjejen Tree får snällt ställa in sig på att åter kola vippen. Premissen är fortfarande densamma, hon måste stoppa loopen och samtidigt hindra mördaren i babymask från att skörda sina tilltänkta offer, som den här gången är några helt andra…  
 
Filmen är, liksom sin föregångare, en korsning mellan ”Scream” och ”Måndag hela veckan”, dock med en hel del ”Tillbaka till framtiden”- vibbar. Christopher Landon står ånyo för regin och har den här gången dessutom skrivit det 80-talsnostalgiska manuset med många turer åt alla möjliga håll. Det som börjar som en rätt klassisk splatterkomedi utvecklas därför ganska snart till ett humoristiskt sci fi-äventyr utan så mycket udd. Visst är det fyndigt och förvånansvärt välberättat, fast tror man som jag att man ska bli skrämd tar det ett tag att acceptera de nya villkoren. Det finns några enkla jumpscares här och var att hoppa till, men jag saknar mitt i all slapstick blodet, som gärna hade fått skvätta mer.
 
”Happy Death Day 2U” är ett fartfyllt äventyr om tjugoelva sätt att dö, varav många påhittiga, men den berättar samtidigt en historia om att växa som individ och att förhoppningsvis bli till en bättre människa på kuppen. Budskapen får en ganska stor plats och det blir lite smörigt mellan varven, fast är ändå för ett blödigt öga rätt fint och nästan (men bara nästan) till tårar berörande.
 
Karaktärerna är samma som i första filmen, liksom är skådespelarna, och jag måste säga att Jessica Rothe som Tree gör ännu en gång utomordentligt bra ifrån sig. Hon är riktigt grym och övertygar både i de komiska partierna, men ännu mer de mer gripande sekvenserna. Hon är också den som i slutändan, när mycket annat spårar ur, står stabilt och faktiskt till och med lyfter helheten.
Även de övriga skådisarna gör bra ifrån sig trots att inga egentliga större insatser egentligen krävs någonstans.
 
”Happy Death Day 2U” är en skapligt lyckad uppföljare som kanske inte överraskar monumentalt, men ändå känns som en frisk kittlande fläkt mitt i en uppsjö av sämre genrealternativ. Detta är som sagt inte så mycket renodlad skräckkomedi och den hade med fördel kunnat få vara mer ryslig, vilket jag hoppas en potentiell och högst trolig del tre blir. Fast trots allt finner jag den extremt underhållande från början till slut och jag har aldrig tråkigt. Jag ställer mig frågande till vissa val, men är oavsett svaren med på åkturen hela vägen in i mål.
| 13 februari 2019 10:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Farsaktigt äventyr. Lite småtråkigt och inte skrämmande eller spännande. Jessica Rothe duktig även i denna filmen.
Läs mer