Hall Pass 2011

Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Hall Pass poster

Synopsis

Bästa vännerna Rick och Fred får varsitt "frikort" av sina fruar där de under en vecka får göra vad de vill utan att bli ifrågasatta. Till en början låter det som en dröm som gått i uppfyllelse. Men det det dröjer inte länge innan deras förväntningar på singellivet och sig själva visar sig vara helt i obalans med verkligheten...
Ditt betyg
2.4 av 284 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

9 augusti 2011 | 14:30

Licens att ligga

Det har varit ganska tyst om bröderna Farrelly ett bra tag nu, och "Hall Pass" är deras första film sedan 2007 års "Heartbreak Kid". Nu är de alltså tillbaka och, tja, det kunde vara värre. De har definitivt gjort värre.

Det känns nästan som om jag glömde bort dem, Bobby och Peter Farrelly. Fyra år mellan två filmer är förvisso ingen lång period men ändå det längsta uppehållet sedan debuten med "Dum & Dummare". Jag gillar bröderna väldigt mycket, det är få förunnat att lyckas med den här typen av humor, fast jag de kan vara ojämna. De har varit lysande, de har gjort lite dåligt, "Hall Pass" får placera sig någonstans däremellan.

Owen Wilson och Jason Sudeikis (den sistnämnda från bland annat "Saturday Night Live", den förstnämnda borde inte behöva en närmare presentation) spelar två vänner som av sina fruar (Jenna Fischer, från amerikanska "The Office", och Christina Appelgate som också förtjänar gå presentationslös) erbjuds ett så kallat 'hall pass' - möjligheten att under en veckas tid totalt bortse från att de är gifta, att således återigen leva ungkarlsliv. Med allt vad det innebär. De båda vännerna tittar nämligen på andra kvinnor och är ganska fula i munnen när de tror att ingen lyssnar och fruarna hoppas denna vecka i frihet ska ge utlopp för omoralen. Nåväl, det blir kanske inte riktigt som man hoppas och tror, när ungkarlslivet inte är lätt att hoppa in i för en gift man, och när fruarna börjar inse sina egna möjligheter.

Det är en kul idé men utförandet i sig står inte helt utan problem. Det är något med upplägget som befäster förlegade könsroller, att männen tänker för mycket på sex och kvinnorna får framstå som nästan frigida i sina åsikter. Vilket de naturligtvis inte är, och det finns en poäng här i att respektera sin partner, men det hade kunnat göras med en bättre nyans. Nu känns det bara oerhört konservativt.

Och den konservativa känslan följer genom hela filmen. Det känns som bröderna vill vara stygga pojkar men misslyckas. Visst, du har humor som håller till en hel del under bältet och karaktärer som försöker, fast allt är på ytan. Budskapet och vägen till upplösningen är kantad av otvivelaktig moral.

Talangerna är det hur som helst inget fel på, det är en riktigt fin kvartett i de stora rollerna. Jag haft lite svårt för Owen Wilson men det känns som om jag börjar värma upp mig till honom, och han passar bra till den här typen av roller. Ett speciellt omnämnade förtjänar den fantastiske Richard Jenkins ("Six Feet Under", "Let Me In") i en härlig och oväntad biroll.

"Hall Pass" är sevärd, jag kan till och med sträcka mig så långt som att det är en bra film, även om den i all sin illa dolda hollywoodesqueskhet är förutsägbar och söt. Det är extra synd när brödernas namn och filmens synopsis egentligen borgar för någonting mycket mer.

"Hall Pass" har smypremiär på VOD (Video-on-demand) 3 augusti.

| 9 augusti 2011 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hall Pass
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu