Hajen 2 (1978)

2.1
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den fruktade jättehajen, som polischef Brody (Roy Scheider) dräpte för fyra år sedan var inte den enda som fanns i havet vid den lilla badorten. Den nya mördarhajen angriper en grupp segelbåtar med ungdomar. På en av båtarna finns bl.a. Brodys två söner och Brody hamnar i en kamp mot tiden för att hindra hajen att skörda nya offer...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Bra stubin, dålig laddning.
Första halvan var faktiskt rätt bra. Plussidan var att man behöll den mörka atmosfären, som i scenen när Brody framkallar bilden och återser sin gamla fiende. Roy Scheider och John Williams är ju tillbaka och det är ju en viss lätthet. Sedan kom det några läskiga chockögonblick. Men så kommer man snabbt till nackdelarna. Först är det ju det ofrånkomliga att man gjorde det misstaget som man först hade tänkt göra med den mästerliga föregångaren; att visa hela hajen (nästan) från början, vilket inte är så konstigt eftersom man inte fick sig så många överraskningar efter förra hajen. Men att dessutom ge filmens haj ett utseende, nej. Dessutom så förstår man när man ser den här filmen varför Spielberg under inspelningen av föregångaren var som slagen i spik vid sin åsikt att man inte fick se några segelbåtar i bakgrunden. Det ansågs se för nöjsamt ut. Jag tror att under inspelningen av "Hajen 2" så kom filmbolaget med krav på att man inte skulle fortsätta hålla sig till den mörka atmosfären i filmen (den som jag såg som en av filmens fördelar), utan göra det hela lite mer äventyrligare. Ett klart misstag, då segelbåtsdelarna mot slutet nästan helt stängde ute skräckkänslan som smått legat över filmens första halva. Man kunde gott ha tagit bort ungdomsparterna ur berättelsen för att öka på spänningen och klart sluta upp med att upprepa det här med att någon faller i vattnet och det hela "oj hoppas den hinner upp"-konceptet för det är väl minst fem gånger det händer. Sammantaget: man borde ha hållit sig till de mörka spänningsakterna och inte till det äventyrliga. Stubinen är bra, men laddningarna är inte av någon hög kvalitet, så att säga. "Hajen 2" får en tvåa utav mig.
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Jag kan inte riktigt säga att jag är peppad, men jag är något på väg att bli intresserad. Föregångarn var ju ett rent mästerverk och en godkänd satsning från Spielberg, trots en riktigt jobbig inspelning. Som jag har förstått det så har varken Spielberg eller Richard Dreyfyuss någon som helst medverkan i den här filmen, men Roy Scheiders klara figur tar form igen och John Williams återvänder med både gammal och ny musik. Hajen är inte lika gömd i den här som i ettan, så jag kommer att behöva systrarna en hel del, men det kanske lyfter filmen en aning... och här pratar jag som om jag var peppad på den. Jag kommer nog inte in på större planer att köpa filmen, men om den nån gång skulle dyka upp på rutan så tvekar jag nog inte mycket att spela in den.

Jag har inte heller tanke att köpa, eller ens se de två ytterligare uppföljarna i "Hajen"-serien. Jag vill inte förstöra det mästerliga i ettan genom att låta mig följas av minnen ifrån de två sista, dåliga uppföljarna, men den här kan jag tänka mig ge en chans. Sedan hoppar jag nog över trean och fyran, där Scheider och Williams helt lämnat projekten. Vi får väl se hur det blir.

Relaterade filmer