Günter Wallraff: Black on White 2009

Dokumentär
Tyskland
85 MIN
Tyska
Günter Wallraff: Black on White poster

Synopsis

Günter Wallraff har varit ute och "wallraffat" igen. Han blev mest känd för att 1977 under falskt namn ha jobbat på det tyska skandaltidningen Bildzeitung och i början av åttiotalet ha slitit som turkisk gästarbetare i den tyska storindustin. Nu, när denne filantrop nått pensionsåldern, reser han Tyskland runt för att som somalier, med dold kamera, avslöja tyskarnas attityder mot mörkhyade. När han söker bostad och jobb, medlemskap i olika föreningar och går på fotbollsmatch möter han många exempel på djupt rotad vardagsrasism, intolerans och arrogans. Även om hans uppträdande ibland verkar provocerande, så går det inte att avfärda filmen som en del tyska recensenter gjort, utan den är viktig att se och diskutera.
Ditt betyg
2.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Günter Wallraff: Schwarz auf Weiss
Språk
Tyska
Land
Tyskland
Längd

Recensent

Helena Sandberg

9 februari 2010 | 12:41

En underhållande Wallraff

Visningen av denna kontroversiella dokumentär kryddas av ett celebert besök av huvudrollsinnehavaren själv - även om det mesta uppenbarligen blev "Lost in Translation". Med min skoltyska sen många många många år tillbaks hann jag dock snappa upp ett och annat om förberedelserna och tillvägagångssättet med en av årets mest omtalade dokumentärer.

Med en idé om att man kan säga en hel del om ett samhälle genom sättet dess invånare bemöter nykomlingar ville Wallraff ta reda på hur svarta invandrare i Tyskland blir behandlade av sina landsmän. Efter en grundlig make-over förvandlas journalisten till invandraren Kwami från Somalia.

Beväpnad med en dold kamera försöker han hyra lägenhet, köpa dyra klockor, få jaktlicens, mingla med fotbollsfans, gå på restaurang etc. Resultatet vi får se av det långa experimentet är otaliga bildbevis på extrem vardagsrasism där vilken individ som helst hade blivit knäckt av att bli behandlad så illa. Det finns endast ett fåtal hoppfulla scener med i filmen och jag kan inte hjälpa att undra hur det insamlade materialet ser ut i stort.

Filmen har blivit kritiserad från många håll, bland annat de svarta i Tyskland som menar att Wallraff inte kan bli självutnämnt språkrör för hela folkgruppen eller hävda att han vet hur det är att leva som färgad i Tyskland idag. Detta kan jag delvis hålla med om då han stundtals beter sig ganska stereotypt själv: Om det är de egna fördomarna eller för att provocera låter jag vara osagt, men bitvis känns dokumentären ganska svart-vit. I det här fallet tycker jag dock att ändamålet helgar medlen då innehållet är angeläget och Wallraff själv är ganska underhållande.

| 9 februari 2010 12:41 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Günter Wallraff: Black on White
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu