Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap 2018

Romantik Drama Historisk
Storbritannien
123 MIN
Engelska
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap poster

Synopsis

London, 1946. Författaren Juliet får ett brev från en mystisk litteraturklubb startad på den nazi-ockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom breven, besöker hon ön. Där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och potatiskalspajssällskap. Allt eftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön och bokklubben, vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.
Ditt betyg
3.2 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Biopremiär
4 maj 2018
DVD-premiär
10 september 2018
Digitalpremiär
10 september 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

28 april 2018 | 10:00

Gemytlig feelgood om ett litteratursällskap med hemligheter

Sugen på att se en bunt skådisar från “Downton Abbey” i en mestadels trivsam historisk feelgoodfilm med nazistinslag? Då är filmen med årets längsta och mest omständliga titel rätt för dig! Förutsatt att du kommer ihåg titeln länge nog för att boka biljetter då.
Juliet (Lily James, som tidigare synts i “Berättelsen om Askungen” och “Baby Driver”) är en författare i efterkrigstidens England. Hon är framgångsrik men drömmer om något mer, hon har trauman från kriget som inte utforskats, hon känner sig missanpassad i sin fästman Marks glamorösa värld, och är lite ansträngt awkward på det där sättet kvinnor i romantiska komedier ofta är. Sammanfattat är hon alltså ganska ointressant, men James har tillräckligt med charm för att hon inte ska bli irriterande.

Juliet får ett brev från en Dawsey (Michiel Huisman, mest känd som Daario Naharis i “Game of Thrones”) och han berättar att han är medlem i Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap. Juliet blir så intresserad av hans berättelse att hon åker till den brittiska ön utanför Normandies kust. Där blir väl mottagen av sällskapet men märker snart att det finns många saker de inte vill prata om. Framför allt vad som hänt med gruppens karismatiska grundare Elizabeth. Juliet kan inte låta bli att nysta i berättelsen. Dettablandas med tillbakablickar på sällskapets liv på Guernsey under nazisternas ockupationen, och vad som fick dem att starta sitt litteratur- och potatisskalspajsällskap.

Filmen är baserad på en roman med samma långa, omständigt titel. När boken såldes i bokhandeln jag arbetade i då var den känd som “Jag tror den hette någonting med potatis”-boken, och jag antar att samma öde nu kommer drabba arbetande på landets alla biografer. Mina kondoleanser.
 
Bitvis är "Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap" nästan en detektivberättelse när Juliet försöker passa ihop pusselbitarna, men trots tillbakablickarna på tiden under nazistisk ockupation lägger sig en lunkande feelgoodstämning över filmen med både klänningsporr och en hjältinna som behöver välja mellan två stiliga, men mycket olika män.

Regissören Mike Newell tidigare gjort så olika filmer som “Fyra bröllop och en begravning” och “Harry Potter och den flammande bägaren”. Alla hans filmer jag sett har lämnat mig med känslan “den var väl okej” (även om jag hört att “Prince of Persia: The Sands of Time” ska vara riktigt dålig) och "Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap" är inget undantag.
 
Det är en gemytlig film där alla i ensemblen ser svårplacerat bekanta ut. Den är varken för svår eller för lätt att ta in, bara lagom engagerande för stunden.
| 28 april 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Lyckad filmatisering av boken. Som många skrivit tidigare en något förutsägbar feelgood-film. Men efter att ha sett filmen Utöya senast så kan det vara precis en sån film man behöver x) Får en svag 4 av mig.
Läs mer
3
Filmen med världens längsta och krångligaste namn ;) Efterkrigstidens england och en ung författarinna åker ut till den lilla ön Guernseys för att få information om hur deras studiesällskap startade för inspiration till sin bok, men väl där får hon mer än bara info, både vänner, familj och en otrolig story gömmer sig under den oskyldiga bokklubben..... Fin och mysig, lite väl förutsägbar men lagom gullig för att orka sitta kvar över två timmar i biostolen...helt okej men inget wow, får en godkänd 3a... Cast:Lily James, Matthew Goode, Michiel Huisman mfl.. AAA
Läs mer