Grown Ups 2010

Komedi
USA
102 MIN
Engelska
Grown Ups poster

Synopsis

30 år efter deras High School-examen, träffas fem goda vänner för att fira nationaldagen ihop. Allt kan hända, och det gör det också.
Ditt betyg
2.6 av 1,018 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lisa Olsson

19 augusti 2010 | 12:53

Osmakligt och trist

Om du vill ha sex-, prutt- och tuttskämt uppblandat med smöriga familjerelationer är det här definitivt filmen för dig. Själv har jag svårt att förstå hur någon kan göra en film utan att anstränga sig mer än så här.

"Grown Ups" handlar om fem män som var bästa vänner som barn och som nu trettio år senare hyr ett hus tillsammans dit de dessutom tar med fruar, barn, mammor och hundar. De lever helt olika slags liv; Lenny (Adam Sandler) är den stora Hollywoodagenten med snobbig fru och bortskämda barn, Eric (Kevin James) är tjockisen som inte kan hålla tätt och som har en fru som ammar deras 4-åring, Kurt (Chris Rock) är hunsad hemmaman, Marcus (David Spade) är den eviga ungkarlen som raggar på allt han ser och Rob (Rob Schneider) är en veganhippie med förkärlek för äldre kvinnor.

Ni hör, knasiga karaktärer och som upplagt för skoj och trams, men nej det är inte många skämt som landar rätt. Är det verkligen kul med gamlingar som pruttar, vuxna män som kissar i poolen, bröstmjölk som sprutar överallt och gubbsjuka män som indiskret spanar in tonårstjejer? Inte så jätteroligt.

De mer allvarliga stunderna är inte heller någon höjdare. Lenny är upprörd och ledsen över att hans barn är bortskämda som om han inte själv hade någon del i det. Som om barnen helt plötsligt en dag vaknade upp i ett gigantiskt hus med de senaste tv-spelen och en barnflicka som servar dem med allt. Om man inte vill få bortskämda barn kanske man inte ska ge dem allt de pekar på. Och att några dagar ute på landet plötsligt gör att alla vill förändra sina liv känns, usch, bara så fånigt.

Den här filmens existensberättigande kan man verkligen ifrågasätta. Tydligen är skådespelarna bra kompisar i verkligenheten också och det känns mest som att de tog filmen som en ursäkt för att få hänga lite. Regissören Dennis Dugan säger själv att filminspelningen "påminde om ett enda stort party". Kul för dem, men inte för oss. Om de inte hade haft så himla roligt under inspelningen kanske de kunde ha ansträngt sig lite mer för att få till filmen istället.

Adam Sandler är nästan värst, delvis för att han är ansvarig för manuset och delvis för att han är den karaktär som ska vara den mest förnuftiga och normala. Nej, han är bara jobbig och visar prov på urkasst skådespeleri. Han spelar helt enkelt sig själv. Kanske behöver han en "The Wedding Singer" för att lyckas.

Resten av skådespelarna är bättre även om man inte direkt slås av häpnad av deras rolltolkningar. Några gånger under filmen skrattar man till som när Rob Schneiders "Elvis-Oompa-Loompa" sjunger Ave Maria i kyrkan. Oftast är det dock inte mycket som får en att dra på smilbanden. Steve Buscemi syns i en liten biroll och även om hans insats inte direkt lyfter filmen blir man glad av att se honom.

Det finns mycket som är dåligt men en av de värsta sakerna är hur alla kör med den stackars kinesiska barnflickan. "Grown Ups" är helt enkelt en ganska smaklös och inte särskilt rolig film om män som aldrig blir vuxna. Lägg era biopengar på något annat istället.

| 19 augusti 2010 12:53 |