Grodmysteriet 2003

Familj Animerat
Frankrike
110 MIN
Franska
Grodmysteriet poster

Synopsis

En stor översvämning hotar världen och tvingar människor och djur att rädda sig i en stor flytande ladugård – ett slags improviserad Noaks ark.
Ditt betyg
2.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La Prophétie Des Grenouilles
Biopremiär
7 januari 2005
DVD-premiär
18 maj 2005
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Viktiga ämnen i charmig fransk film

Syskonen Tom och Lili är i 9-10-årsåldern och bor med sina adoptivföräldrar. Att vara adopterad är dock inget konstigt för barnen; de kallar ju sina föräldrar för mamma och pappa och trivs ändå bra med tillvaron. Det blir mycket leka, vara ute i naturen, hjälpa föräldrarna och sköta om djuren; de bor nämligen på en gård med en massa djur, alltifrån grisar och kor till kycklingar och höns.

En dag när Tom och Lili är ute och leker vid vattnet får de syn på några grodor som varnar dem för ett kraftigt regn i närstående som ska falla i 40 dygn. Barnen berättar det för sina föräldrar som tar lätt på det och avfärdar det. Det skulle de inte ha gjort för snart faller regnet och det slutar inte förrän hela huset med alla dess invånare och djur flyter omkring.

Innan regnet tilltagit har pappa Ferdinand tagit in ett par av många olika vilda djur som sökt skydd undan regnet hos dem. Det är elefanter, lejon, giraffer, vargar m fl. Nu får alla samarbeta för att överleva och klara sig tills regnet sjunkit. Till en början verkar det okej men snart börjar problemen dyka upp. Den enda mat som finns ombord är en massa potatis. För idisslarna och fjäderfäna duger det gott och väl men det funkar inte lika lätt för köttätarna som måste välja mellan hunger och illasmakande potatis som de är helt ovana vid. De vilda djuren är alla köttätare och de får lova att låta sina nya vänner vara i fred och att inte jaga dem!

En dag får sällskapet också besök av en sköldpaddemamma som säger sig ha flytt från de aggressiva krokodilerna och söker skydd i den flytande ladugården. Hon har förlorat alla sina ägg förutom ett par och det skyller hon på de onda krokodilerna. Sköldpaddehonan försöker snabbt komma in i gänget och bli vän med alla. Fast frågan är vad hon vill och vad hennes intentioner egentligen är. Hon uppmuntrar köttätarna att strunta i överenskommelsen och att stilla hungern med kött som finns ombord.

”Grodmysteriet” är en ganska cool film och bjuder på några viktiga poäng. Grafiken är inte i samma nivå som ”Hitta Nemo” eller andra verk från Dreamworks eller Disney men filmen har ändå sin charm. Just att grafiken är rätt enkel och inte så avancerad får en att mer avslappnat följa själva handlingen. Filmen är inte bara för de minsta; även lite äldre barn och också vuxna kan lära sig en del saker av handlingen. Den kan ses som en klassisk historia om syndafloden. När ladugården med alla djuren flyter omkring blir det biblisk.

Som tur är är denna franska film dubbad till svenska och det underlättar också förståelsen av handlingen. De svenska rösterna görs av bl a Torsten Wahlund (som den härlige, mysige gamle sjömannen Ferdinand), kör- och gospelsångerskan Cyndee Peters som den varma och underbara mamman Juliette, Bert-Åke Varg som vargen Elmer och Tintin Andersson som den elaka egoistiska sköldpaddan. Samtliga skådespelare som gör de svenska rösterna gör alla riktigt bra jobb och det höjer betyget. Jacques-Rémy Girerd står för idén till filmen och regin och det tog hans arbetslag över sex år att skapa denna film. Det var nog smart av honom att välja sköldpaddan till den som till slut visar sig vara den onde eftersom sköldpaddor ofta anses vara gulliga, kloka och hjälplösa djur. Det ger en överraskningseffekt när man upptäcker en oanad ond egenskap hos den man trodde var god. Detsamma ska man säga om krokodilerna i denna film. Oftast anses de vara farliga, aggressiva och fientliga men i den här historien är de inte så illa som man är van vid att tro. De håller sig till sitt så länge de får vara i fred. Att föräldrarna ser rätt annorlunda ut än man är van vid att föreställa sig gör dem också speciella. De är ett udda par som trivs bra ihop och som älskar varandra och sina barn.

Förutom en tecknad historia tar filmen upp några andra viktiga och aktuella ämnen. Växthuseffekten som de senaste decennierna gjort sig känt som en viktig orsak till den globala uppvärmningen uppkommer främst genom gasutsläpp från fordon och flygplan. Den bidrar till klimatförändringar och antagligen också till att effekten av vissa orkaner och andra naturkatastrofer förvärras. .

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Grodmysteriet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu