Golda 2023

Drama Krig Biografi Historisk
Storbritannien
100 MIN
Engelska
Golda poster

Synopsis

Drama om Israels premiärminister Golda Meir, som efter Jom kippur-krigets utbrott hösten 1973, måste leda en kapplöpning mot tiden för att rädda sitt land. Miljontals liv står på spel, medan Golda tyngs av svåra politiska beslut och av en sjukdom hon försöker förtränga. "Israels järnlady" frustreras över interna stridigheter i sitt helt manliga kabinett, men kanske kan vänskapen med Henry Kissinger bli till hjälp om hon sköter sina kort.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Golda
Biopremiär
6 oktober 2023
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

2 oktober 2023 | 06:30

Kedjerökande Mirren lyfter sevärd men typisk Oscarsfilm

RECENSION. Helen Mirren är väntat stabil i rollen som den israeliska ”järnladyn” men liksom filmen om Margaret Thatcher är det en snygg, välspelad men pratig historielektion.
Golda Meir vars Israels premiärminister 1969-1974 och den som 1973 ledde det krisande landet i Jom kippur-kriget där det kämpade mot arabiska stater under ledning av Egypten och Syrien. Meir var en ovanlig krutgumma i en övrigt gubbig politik och kallades ”järnladyn” långt innan Margaret Thatcher gjorde smeknamnet (ö)känt.
 
Liksom filmen ”Järnladyn” som gav Meryl Streep sin tredje Oscar så är det också just en film som verkar ha gjorts i syfte att ta hem en och annan guldstatyett. Det är en polerad, påkostad biopic med en av våra främsta skådespelare i en roll som inte bara innebär gott om makeup och proteser utan även chansen att spela ut hela sitt register.
 
Mirren är inte oväntat suverän i titelrollen och ger Meir samma stabila, rakryggade närvaro som gav skådespelaren en Oscar för ”The Queen”. Hon är till och med så bra att man relativt snabbt accepterar att hon är täckt i smink och proteser, inklusive lösnäsa. En besynnerlig fat suit är mindre övertygande men man accepterar även den tack vare Mirrens fängslande spel.
 
Israeliska regissören Guy Nattiv (”Strangers”, ”Skin”) har också tillräckligt med påtaglig stil för att pigga upp de många, dystra scenerna där Meir lyssnar och regerar på krigets ständigt stigande dödsantal. Där får han fin draghjälp av fotografen Jasper Wolf (”Bodies Bodies Bodies”) och klipparen Arik Lahav-Leibovich (”Foxtrot”) mäktiga samarbeten som lyfts ytterligare av Dascha Dauenhauers (”Berlin Alexanderplatz”) stämningsfulla musik.
 
Men det är samtidigt en biopic av typisk Hollywood-sort. Det känns ofta som en pratig historielektion med gott om exposition och upprepning mellan reaktionsbilderna. Samtliga karaktärer pratar av uppenbart kommersiella själ självklart engelska med en ojämn blandning av accenter och brist på sådana. Valet att ibland inkludera riktigt videomaterial är också ifrågasättbart, särskilt när amerikanska utrikesministern Henry Kissinger går in genom en dörr och kommer ut som Liev Schreiber på andra sidan.
 
En detalj som är speciellt distraherande är den ständiga kedjerökningen, som till och med slår Lily Rose-Depps bolmande i ”The Idol”. Det är en nästan parodiskt pågående, som om Nattiv lärt sig i filmskola att det är estetiskt läckert med ljudet av tändare och rök som fyller bilden.
 
Det är en välgjord, välspelad tillbakablick på en viktig, historisk person betydligt lyft av Mirrens järnstarka rollprestation. Det är sevärt men inte mycket mer än andra, liknande biopics som kanske fokuserar mer på att gå hem hos Oscarsjuryn än att faktiskt tilltala publiken.
| 2 oktober 2023 06:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Golda
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu