Gisslan 2005

Gisslan poster

Synopsis

Jeff Talley är en fd gisslanförhandlare för Los Angeles-polisen, som har lämnat staden då ett gisslandrama gått fel. Han försöker starta om och tar ett polisjobb i ett till synes lugnt område. Tre småtjuvar tar nu en oskyldig familj som gisslan. Vad rånarna inte vet är att pappan i familjen är revisor till maffian. Nu måste plötsligt Talley försöka få alla att överleva natten.
Ditt betyg
2.8 av 366 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hostage
Biopremiär
22 april 2005
DVD-premiär
5 oktober 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

You still got it, Bruce!

Efter några mer eller mindre lyckade komediförsök började han för 15 år sedan på actionbanan med ”Die Hard”, som senare skulle bli en trilogi och leda till fler filmer i samma stil. Efter fjolårets direkt-till-video-fiasko ”The Whole Ten Yards” är den nu 50-årige Bruce Willis åter tillbaka i genren han trivs bäst i. I sommar kan vi njuta av ”Sin City” där han har en av huvudrollerna, men innan dess har vi actionthrillern ”Gisslan” att se fram emot. Trots en del gråa hårstrån i filmens inledning är det ännu stake i den gamle gubben.

Bruce Willis spelar Jeff Talley, en hårding med en förmåga att ta det kolugnt i de mest krävande situationer, något som gör honom perfekt för sitt jobb som polisens förhandlare. När ett gisslandrama i Los Angeles slutar i tragedi tar Talley på sig skulden. Han lämnar den hektiska storstaden och flyttar med familjen till ett litet samhälle vid den kaliforniska kusten och blir polischef. Trots den lätt klichéartade inledningen dröjer det inte länge innan spänningen får oss på andra tankar. Lugnet i småstaden blir inte långvarigt, när tre ungdomars oskyldiga inbrott i en lyxvilla spårar ur. Huset har en säkerhetsanordning i miljondollarklassen, och utan en väg ut tvingas grabbarna att ta gisslan. Talley tar kommandot för att rädda familjen som hålls under pistolhot, och denna gång finns inget utrymme för misstag.

Regissören Florent Siris meritlista är kort och för de flesta ganska oimponerande, men den franske filmmakarens internationella karriär börjar lovande. Här blandar han ”Die Hard” och ”Panic Room” med en gnutta ”24" säsong 1, och med självsäkerhet blandar han in både känslor och tårar bland alla skarpladdade vapen, explosioner och svettiga machotyper. ”Gisslan” är en riktig hjärtdunkare, och trots några farligt nära klyschiga scener möter vi här en mänskligare actionhjälte än vad vi är vana vid. Man är också noga med att referera till de unga kidnapparna med förnamn, för att göra även dem till mänskliga karaktärer istället för monster.

Intrigen blir en aning mer invecklad än nödvändigt, och diverse sidospår, som jag inte vill avslöja i onödan, tar bort fokus från huvudhandlingen samt visst tempo från filmen. Slutspurten blir aningen förvirrande även för en van filmtittare som jag, och trots att jag misstänker att de flesta frågor besvarades i slutet blev jag inte mycket klokare.

Bruce Willis har själv köpt rättigheterna till Robert Crais roman – mannen som bland annat är medförfattare till tv-serier som ”Miami Vice” och ”På heder och samvete”. ”Gisslan” är även Willis första långfilm som producent, vilket gör att den kan ses som en uppvärmning inför ”Die Hard 4.0” i dubbel bemärkelse. Arnold och Sly må vara ute ur leken sen några år tillbaka, men än har Bruce minst 10 år kvar. Och själv har jag inga svårigheter att se honom fortsätta i genren ända upp i Clintans eller Sean Connerys ålder.

ONÖDIGT VETANDE Bruce Willis dotter i filmen spelas av hans riktiga dotter, Rumer.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Gisslan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu