Galen i kärlek 2003

Romantik Drama Komedi
USA
123 MIN
Engelska
Franska
Galen i kärlek poster

Synopsis

Harry Sanborn är en välbärgad skivbolagsdirektör i mogen ålder, med smak för unga kvinnor. Ett romantiskt veckoslut med senaste flickvännen Marin får en oväntad vändning då Marins mamma, pjäsförfattaren Erica Barry helt oväntat gör entré...
Ditt betyg
2.6 av 306 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Something's Gotta Give
Biopremiär
13 februari 2004
DVD-premiär
7 juli 2008
Språk
Engelska, Franska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Underbara skådespelare fångade i en värdelös film

Rollerna som Harry och Erica var specialskrivna för Jack Nicholson och Diane Keaton och det är omöjligt att tänka sig några andra skådespelare i rollerna.

De träffas när Harry ska tillbringa helgen med sin betydligt yngre flickvän i dennes strandstuga. Erica dyker upp. Harry får en hjärtinfarkt. Och medan Harry tvingas stanna i strandstugan för att vila upp sig blir Erica intresserad av Harrys doktor. Samtidigt har Ericas före detta man gift om sig med en yngre kvinna. Ah, jag anar ett tema!

Harry är den sortens man som tycker att sex och sömn inte ska blandas ihop i onödan. Men efter hjärtinfarkten blir han allt mer känslosam och gråter åt lite allt möjligt. Jack visar i filmen upp en sårbarhet, värme och ömhet som påminner om när han sa till Helen Hunt att ”you make me want to be a better man” i en betydligt bättre film.

Diane är Diane. Neurotisk, excentrisk, rolig, intelligent, livlig, egensinnig, självständig. Hon är skild efter tjugo års äktenskap, bär polotröja på sommaren och skriver pjäser om den stora kärlek hon aldrig upplevt. Hon är helt enkelt världens roligaste kvinna. Efter Cheri Oteri förstås.

Det är två underbara skådespelare och två underbara karaktärer fångade i en helt värdelös film.

Bäst är scenerna när Jack & Diane är ensamma i strandstugan, promenerar på stranden och talar om ensamhet, kärlek och åldrande. I de scenerna går filmen utanför den romantiska komedins alla konventioner och låter oss istället följa en relation sakta växa fram. En slags omvänd variant på förhållandet som kollapsar i ”Reds”.

Men sen sätter förvecklingarna och missförstånden igång igen. De ser varandra nakna. Så förargligt. Jack ramlar ur sängen. Så dråpligt. Skämt om högt blodtryck, synproblem och viagra. Det är inte särskilt roligt. Mest av allt känns det som en dålig sitcom.

Få filmer har dessutom varit i ett så desperat behov av att klippas ned (den är 2 timmar och 8 minuter). Det finns exempelvis en scen där Diane omväxlande gråter och skrattar som fortfarande höll på när jag kom tillbaka från toaletten.

Och precis som Meyers tidigare filmer tappar ”Galen i kärlek” fart mot slutet när hon till varje pris ska åstadkomma ett lyckligt slut. Genom voice-over, en resa till Paris och ”sex månader senare”-skylten lyckas hon till sist. Då är strandstugan sedan länge övergiven.

Och just det, Keanu Reeves spelar doktor.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Galen i kärlek
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu