Galen i kärlek (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Harry Sanborn är en välbärgad skivbolagsdirektör i mogen ålder, med smak för unga kvinnor. Ett romantiskt veckoslut med senaste flickvännen Marin får en oväntad vändning då Marins mamma, pjäsförfattaren Erica Barry helt oväntat gör entré...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GALEN I KäRLEK

Underbara skådespelare fångade i en värdelös film

Rollerna som Harry och Erica var specialskrivna för Jack Nicholson och Diane Keaton och det är omöjligt att tänka sig några andra skådespelare i rollerna.

De träffas när Harry ska tillbringa helgen med sin betydligt yngre flickvän i dennes strandstuga. Erica dyker upp. Harry får en hjärtinfarkt. Och medan Harry tvingas stanna i strandstugan för att vila upp sig blir Erica intresserad av Harrys doktor. Samtidigt har Ericas före detta man gift om sig med en yngre kvinna. Ah, jag anar ett tema!

Harry är den sortens man som tycker att sex och sömn inte ska blandas ihop i onödan. Men efter hjärtinfarkten blir han allt mer känslosam och gråter åt lite allt möjligt. Jack visar i filmen upp en sårbarhet, värme och ömhet som påminner om när han sa till Helen Hunt att ”you make me want to be a better man” i en betydligt bättre film.

Diane är Diane. Neurotisk, excentrisk, rolig, intelligent, livlig, egensinnig, självständig. Hon är skild efter tjugo års äktenskap, bär polotröja på sommaren och skriver pjäser om den stora kärlek hon aldrig upplevt. Hon är helt enkelt världens roligaste kvinna. Efter Cheri Oteri förstås.

Det är två underbara skådespelare och två underbara karaktärer fångade i en helt värdelös film.

Bäst är scenerna när Jack & Diane är ensamma i strandstugan, promenerar på stranden och talar om ensamhet, kärlek och åldrande. I de scenerna går filmen utanför den romantiska komedins alla konventioner och låter oss istället följa en relation sakta växa fram. En slags omvänd variant på förhållandet som kollapsar i ”Reds”.

Men sen sätter förvecklingarna och missförstånden igång igen. De ser varandra nakna. Så förargligt. Jack ramlar ur sängen. Så dråpligt. Skämt om högt blodtryck, synproblem och viagra. Det är inte särskilt roligt. Mest av allt känns det som en dålig sitcom.

Få filmer har dessutom varit i ett så desperat behov av att klippas ned (den är 2 timmar och 8 minuter). Det finns exempelvis en scen där Diane omväxlande gråter och skrattar som fortfarande höll på när jag kom tillbaka från toaletten.

Och precis som Meyers tidigare filmer tappar ”Galen i kärlek” fart mot slutet när hon till varje pris ska åstadkomma ett lyckligt slut. Genom voice-over, en resa till Paris och ”sex månader senare”-skylten lyckas hon till sist. Då är strandstugan sedan länge övergiven.

Och just det, Keanu Reeves spelar doktor.

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
twinkle
Jag gillade den faktiskt. Inte överdrivet, men Nicholson är ju så underbar!

Veckans populära filmer

Visa fler