Gaga: Five Foot Two 2017

Gaga: Five Foot Two poster

Synopsis

Chris Moukarbels avslöjande dokumentär visar en sällsynt bild av musikikonen Lady Gaga och den privata kvinnan som är Stefani Joanne Germanotta.
Ditt betyg
3.4 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gaga: Five Foot Two
Digitalpremiär
22 september 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

21 september 2017 | 10:00

Naket och personligt med Lady Gaga

Stefani Germanotta öppnar upp sitt hjärta och sitt hem i dokumentären ”Gaga: Five Foot Two”. I uppriktiga intervjuer framför en kamera som följt henne överallt i några månaders tid, bjuds alla fans på ett naket och sårbart porträtt av kvinnan bakom Lady Gaga.
Februari 2017. Ett par glittriga stövlar svävar högt över Super Bowl-arenan i Houston, Texas. Allt har lett till det här ögonblicket, den viktigaste showen i Lady Gagas karriär. Men den här filmen ska inte alls handla om det. Snarare om vägen dit, ett hektiskt år för en superstjärna som mest av allt bara vill ta det lite lugnt.

Hon märker knappt kameran som ständigt hänger med bakom axeln, när hon rör sig mellan intervjuer, inspelningar, möten med fans och påkostade shower. Bilderna är skakiga och ibland ur fokus när filmaren Chris Moukarbel gör sitt bästa för att hänga med. Men det blir som mest intressant när Gaga bjuder in oss till sitt hem och sin vardag. Har du någon gång velat se en världsstjärna steka kyckling i mysbyxor eller hålla i möten topless på bakgården, är det här din chans.

Gaga har hängt undan köttklänningen, lagt bort de galnaste perukerna, tvättat av sig sminket och blottar sin nya personliga image. Det här är Stefani Germanotta utan glitter och utan filter. En vanlig kvinna med ett rätt ovanligt jobb, men som plågats av krossat hjärta och osäkerhet. En 31-årig italiensk-amerikanska som skrattar och gråter med vänner och familj som alla andra. En sida av Lady Gaga vi sällan får se. En sida som få världsstjärnor visar upp offentligt.

Filmen genomsyras också av något sorgset. I takt med att karriären går framåt har hennes förhållanden kraschat. Gaga talar öppet om ensamhet och blottar såväl känslomässiga som fysiska smärtor. När hon reflekterar över hur media dödat unga stjärnor, behöver hon inte ens nämna Amy Winehouses namn. Man förstår som tittare vad en stor kvinnlig artist går igenom. Den konstanta uppmärksamheten som tär både på psyket, privatlivet och hälsan är kändisskapets pris.

På sätt och vis är dokumentärfilmen Gagas sätt att ta kontroll, över vad som sägs, skrivs och sprids. Den är hennes förklaring till varför nya skivan "Joanne" kanske är mindre poppig men mer personlig än de tidigare. Framför allt är den Gagas present till hennes publik. Ett innerligt tack till alla små monster som följt karriären sedan "Just Dance". Fansen blir väl belönade och skäms bort med många intima scener. Vi får vara med som en fluga på väggen hemma, i studion, i bilen och i logen.

Det blir skratt, gråt och musik. Dokumentären om Lady Gaga är hennes egna "In Bed With Madonna" (men säg inte det till henne - hon och Queen of Pop har tydligen en beef). Och det blir känslosamt. För en journalist berättar Gaga om inspirationen bakom egenskrivna låten ”Joanne”: en släkting som dig vid 19 års ålder. En faster som hon aldrig hann träffa, men som hon identifierar sig med. Kort därefter får mormor Gaga höra låten för första gången.

Kanske är filmen lite väl intern för icke insatta. Den dyker ner i en speciell tidpunkt i Gagas liv och karriär, och försöker på inget sätt vara en heltäckande och förklarande bild av vem hon är och har varit. Men är du det minsta nyfiken på en av 2000-talets största musiktalanger, borde "Gaga: Five Foot Two" vara obligatorisk streaming i höst.
| 21 september 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Gaga: Five Foot Two
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu