Friend Request 2016

Skräck Thriller
Tyskland
92 MIN
Engelska
Friend Request poster

Synopsis

Lauras vänskapskrets på nätet expanderar raskt. Hon accepterar förfrågningar utan större betänkande, tills den dag hon blir kompis med enslingen Marina. Den nya väninnan har en del psykiska bekymmer och Laura beslutar sig för att klicka på "unfriend" för att kapa banden. Marina svarar med att begå självmord inför en webbkamera... Det slutar dock inte där. Djupt ner bland koderna har en demon vaknat till liv. 
Ditt betyg
2.5 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Friend Request
Biopremiär
1 december 2017
DVD-premiär
2 april 2018
Språk
Engelska
Land
Tyskland
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

29 november 2017 | 10:15

Facebook-rysare väcker mer skratt än spänning

Vad är en tonårstjejs värsta mardröm idag? Att bli av med alla sina Facebookvänner, iallafall enligt den här skräckfilmen. "Friend Request" gör sociala medier till en plats för övernaturlig stalkning… och ja, det är precis så dumt som det låter.
Selfies, fester, vänner och likes. Populära collegetjejen Laura lever sina liv så som de flesta av oss idag, med en smartphone fastklistrad i handen, så att ingen missar en sekund av hennes händelserika liv.

Plötsligt plingar det till - en vänförfrågan från den skumma nya tjejen i klassen. Marina sitter längst bak gömd under en huva och har noll vänner. (Noll! Varningsklocka!) Laura är ändå godhjärtad så hon accepterar och försöker ge den ensamma och något obekväma tjejen en chans. Marina är dock lite för pushig, och när hon inte blir bjuden till Lauras födelsedagsfest svarar hon med att ta sitt liv.

Det är då det börjar bli riktigt obekvämt. För om Marina var socialt awkward vid liv är det inget mot vilken plåga hon blir efter sin död. Hon har inte släppt taget om sina sociala medier, och fortsätter att hemsöka Laura och alla hon känner via datorn. Planen är någonstans att alla ska ”unfrienda” Laura, så att hon får känna på hur det verkligen är att vara ensam. Själv måste hon gå till källan (eller källkoden) med sitt ovanliga problem, och ta reda på vem eller vad Marina egentligen är.

Det tog nästan två år från den tyska premiären innan Simon Verhoevens rysare når svenska biodukar. Först var den tänkt att gå direkt till streaming, och det är väl egentligen där den hör hemma.

Lika bra att säga som det är. Det här är dumt. Lyckligtvis så dumt att det blir kul, och filmen är inte helt outhärdlig att se. Om du är på rätt humör och i ett sällskap där ni kan skratta åt fånigheterna. Att se usla skådisar dö på makabra sätt har ändå roat skräckälskare i alla år.

Här finns några hyfsade jumpscares, en del otäcka dödsfall. Filmen klipper dock förbi de mest groteska inslagen och vågar inte riktigt ta ut svängarna. Istället gottar den sig i CGI-effekter där huvudpersonerna förföljs av visioner, bisvärmar och brända ansikten. I grunden är ”Friend Request” en rätt medioker skräckis, som skräms där den ska utan försöka göra något nytt för genren. Som en slags "The Ring" för selfie-generationen blandar den övernaturliga häxerier med teknik.

”Friend Request” vill skrämma oss ifrån sociala medier, samtidigt som budskapet verkar vara att du är inget utan dina (nät)vänner.

Sajten som börjar på ”F” nämns aldrig vid namn, men det är inte svårt att räkna ut vilken som menas. Viss cred till filmskaparna där, för de kunde lätt ha tappat trovärdighet med att försöka skapa någon kopia… som om trovärdighet var vad de siktade på i övrigt.

Jag vill trycka på ogilla-knappen, men det finns ändå ett slags otippat underhållningsvärde här, som räddar filmen undan det absoluta bottenbetyget. Och eftertexterna är åtminstone snygga.
| 29 november 2017 10:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Friend Request