Frankie 2019

Drama
Frankrike
98 MIN
Engelska
Franska
Portugisiska
Frankie poster

Synopsis

Tre generationer brottas med en livsomvälvande upplevelse under en semesterdag i Sintra, Portugal, en historisk stad som är känd för sina trädgårdar och sagolika villor.
Ditt betyg
2.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Frankie
Digitalpremiär
6 april 2020
Språk
Engelska, Franska, Portugisiska
Land
Frankrike
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

25 maj 2019 | 12:00

Sövande trist semesterdrama

Det är genommysigt att hänga med Isabelle Huppert på den portugisiska landsbygden. Jag önskar bara att det fanns en story att matcha de pittoreska miljöerna.
Francoise är en känd fransk medelålders skådespelerska, som bjudit med hela familjen på semester i Portugal. I den ljuvliga historiska staden Sintra ska de alla få umgås för sista gången innan cancern tar henne. Maken och exmaken är med, en son och en dotter, ett barnbarn, och en nära vän från filmbranschen som tog med sig en pojkvän.

Under en solig dag får vi följa denna skara karaktärer genom olika konstellationer och äventyr, där de går igenom kärleksbekymmer, och ältar vardagsproblem i vackra miljöer. Semestern ger dem alla lite distans till livet, och de tillåter sig att drömma och deppa, utvärdera var de har varit och fundera över vart de är på väg.

Ira Sachs filmer hyllas ofta för sina varma och mänskliga historier. Det är enkla små filmer som serverar vad man kallar en "slice of life", en kort och inte alltid uppseendeväckande inblick i någon annans liv för en stund. Liksom "Little Men" eller "Love is Strange" är "Frankie" välspelad och anspråkslös. Denna gång lämnar han sitt älskade New York, även om karaktärerna inte kan sluta prata om staden och sin favoritrestaurang.

Rollen som Frankie var specialskriven för Isabelle Huppert och det är en roll som borde ligga henne nära. Hon spelar mer eller mindre sig själv, och gör det väldigt trovärdigt. Några otippade "Star Wars"-referenser är en kul touch från indie-regissören. Det är en mysig stund men du behöver inte springa till biografen.

För det händer inte så värst mycket där på semestern. Att matriarken är döende är knappt något som nämns, och visserligen är det så Frankie själv vill ha det. När hela ensemblen till slut samlas är filmen över, och vi får aldrig lära känna dem tillsammans vilket är synd.

Det finns intressanta delar som gärna fick utvecklas mer. Hur hanterar maken, en vänlig Brendan Gleeson, det faktum att hans hustru troligen inte finns kvar om ett år? Flera av karaktärerna känns dessutom rätt osympatiska och deras berättelser leder ingen vart. De unga skådespelarnas repliker låter fel, som om de vore skrivna för någon helt annan, och det är överlag svårt att bry sig och lyssna när ingen pratar om något som betyder något. Däremot blev jag sugen på att resa till Portugal.
| 25 maj 2019 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Frankie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu