Första kärleken 2004

Drama
Norge
95 MIN
Norska
Första kärleken poster

Synopsis

En kärlekshistoria för hela familjen, om den första kärlekens komplikationer. De flesta av oss vet hur svårt det kan vara att förälska sig, men de flesta vet nog inte hur svårt det kan vara att INTE bli kär. Längtan efter att älska och rädslan att överges är lika starka känslor hos barn som hos vuxna. 11-åriga Selma vet allt om det, och hon har bestämt sig att aldrig bry sig om killar. De medför sig bara besvär.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ikke naken
Biopremiär
18 mars 2005
Språk
Norska
Land
Norge
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Vacker norsk film om första kärleken

12-åriga Selma har aldrig träffat sin riktiga mamma som dog under hennes förlossning. Hon har inga minnen av henne men någonstans i sina tankar och genom det hon fått återberättat för sig kan hon ändå se den plats där hon föddes och där mamman tidigare bodde. Dit åker hon ofta; för att glömma sina bekymmer och få en stund med mamman. Selmas pappa och hans nya fru finns dock där för Selma och hjälper så gott de kan. Moster Nora är också egentligen trevlig och vänlig men hennes ständiga kärleksproblem och små bråk med pojkvännen får Selma att tvivla på att kärleken finns och håller. Ena dagen bråkar de om vem som ska ha bilen, andra dagen är de som nyförälskade i varandra.

Selma och hennes bästa kompisar Elin och Ingun går alla i samma klass i en skola någonstans på den norska landsbygden. De har bestämt sig för att ignorera alla killar och lovat varandra att inte svika gänget för några killar! De trivs ju jättebra tillsammans; behöver man killar då? Frågan är om de ska lyckas med det. Selma tänker i alla fall hålla sitt ord, tills hon möter den lite äldre sommararbetaren. Han är blond, han är snygg och han är svensk! Dessutom är han lugn, trevlig och påläst. Han är inte som de andra killarna. Han är där bara över sommaren, så Selma får jobba hårt för att få hans uppmärksamhet. Ska han, den flera år äldre killen falla för den yngre Selma? Den svenske sommararbetaren ser i alla fall det hos Selma som många andra inte ser: hennes intellekt och intresse för vetenskap.

För att imponera på den stilige svensken börjar Selma läsa på ännu mer. De verkar ha samma intresse för vetenskap och naturen; det pratar de om ofta. Egentligen är det en av de få saker som de kan prata om obekymrat och som ger Selma tillfälle att visa vad hon kan. I synnerhet när Selma får en till synes enkel men ändå klurig tankenöt av honom att knäcka, håller man tummarna för att hon ska lyckas. Man blir då automatiskt mer engagerad i hennes strävan, och likaså blir man själv nyfiken på att få reda på svaret!

”Första kärleken” är en välgjord och fräsch norsk ungdomsfilm med en enkel men ändå intressant dialog. Den kvinnliga regissören Torun Lian har lyckats med att göra en mycket fin och sevärd film av denna historia. Manuset är baserat på Lians egna bok ”Inte naken, inte klädd” som gavs ut 2000 i Norge och senare, 2002 också i Sverige. Filmen har flera poäng och ger en ärlig och relevant bild av dagens yngre tonåringar. De yngre skådespelarna och framför allt huvudrollsinnehavaren, norsksvenska Julia Krohn som spelar Selma, imponerar. Rollen som svensken görs av Gustaf Skarsgård och det gör han bra.

Man skulle kunna beskriva ”första kärleken” som föregångaren till ”Bara Bea”, en annan fin och härlig norsk ungdomsfilm som gick på svenska biografer i höstas. ”Bara Bea” handlade om det några år äldre tjejgänget med Bea och hennes kompisar som spanade in killarna och firade sina sexdebuter. Det är bara en tanke eftersom det är två separata filmer men de skulle kunna passa varandra! ”Första kärleken” rekommenderas; inte bara till lite yngre tonåringar och föräldrar utan också till andra som vill se en fin härlig norsk familjefilm.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Första kärleken
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu