The Grudge - Förbannelsen 2003

Skräck Thriller
Japan
88 MIN
Engelska
Japanska
The Grudge - Förbannelsen poster

Synopsis

Mystiska dödsfall och försvinnanden i både nutid och det förflutna leder till att ett antal spöklika gestalter hotar och angriper ett par unga kvinnor.
Ditt betyg
2.4 av 491 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Svårt att hänga med

"A curse is passed along when someone dies in the grip of a powerful rage. Anyone who encounters the curse must die, and with each death, a new curse is born."

Vi får tacka för denna lilla ledtråd i början av filmen, för utan den hade det varit helt hopplöst att försöka lista ut vad ”The Grudge” överhuvudtaget handlar om.

Det börjar med att Rika, en ung socialarbetare, ska besöka en gammal tants hem. I huset hittar hos en liten pojke och en katt instängda i en garderob. Sedan börjar det hända skumma saker. Fler karaktärer introduceras, pojken dyker upp i sällskap av en läskig långhårig tjej och skrämmer slag på alla en efter en. Några dör. Då introduceras fler karaktärer. Alla ser likadana ut, det är ju trots allt en japansk film. Rika kommer tillbaks igen mot slutet, ingen vet vart hon har hållt hus och ingen bryr sig heller. För att göra oss ännu mer förvirrade har hon nu också klippt sig. Någon ytterligare fördjupning i vad det är som händer och sker, det får man inte.

Det är svårt o hänga med i svängarna och hålla reda på alla karaktärer i ”The Grudge”. Det känns lite om om filmskaparna själva inte riktigt visste vad de sysslade med, utan bara klämde in så mycket de kunde från ”Ringu”, inklusive en skum brud som klättrar ut ur tv:n, och mystiska telefonsamtal. Ja, allt utom en handling då. Och varför innehåller alla asiatiska skräckfilmer långhåriga brudar med håret över ansiktet? Det här är säkert femte filmen jag ser med samma sak. Shit, kom på något nytt. Jag blir i alla fall inte rädd längre.

En amerikansk remake med Sarah Michelle Gellar är på gång, och när de flesta regissörer brukar säga att de inte vill göra samma film två gånger, tvekade Takashi Shimizu inte en sekund att ta sig an ”The Grudge” igen. Han kanske såg chansen att få rätta till alla misstag som han begick i arbetet med originalet. Våren 2005 får vi se om han lyckades bättre med den amerikanska versionen.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Grudge - Förbannelsen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu