För kärleken (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En berättelse som väver samman fyra skilda livsöden - Moses, Karins, Francis och Bosses. Under en helt vanlig dag ställs de inför till synes triviala val, utan att inse att skenbart banala beslut plötsligt visar sig vara livsavgörande och våldsamt förödande när deras vägar korsas. Ett ödesflätande drama om varaktiga mänskliga frågor som liv och död, överlevnad, familj, mod och själviskhet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FöR KäRLEKEN

Gör om, gör rätt
I likhet med Colin Nutleys kalkon "Angel" har den konstiga trailern till "För kärleken" skapat en ångestliknande pinsam känsla hos biopubliken. Och liksom "Angel" är själva filmen inte mycket bättre.

"För kärleken" inleds och avslutas med en pampig biljakt och motorvägskrasch och redan här går det fel. Uppspeedade actionsekvenser, klaffel och enorma trovärdighetssvackor är filmens största om än inte enda problem. Uppenbarligen inspirerad av "Crash", en lysande film som förståeligt uppmuntrar till att göra djupodlade "Short Cuts"-liknande filmer om rasism, fördomar och mänskliga relationer. Tyvärr har man här inte tillräckligt med resurser, idéer eller talang för att det ska bli bra.

Storyn följer några stressade Stockholmare under en sådan där dag där ALLT går fel. Filmens berättare är en afrikan (en underligt castad Danny Glover!) som knatar omkring med en dramatenväska säljandes afrikanska småprylar, träffar på diverse kufar och "lär sig" om den svenska människan. Ulf Brunnberg är en grinig TV-kändis som på sekunder går från folkkär till avdankad, Tuva Novotny en bitter advokat som ställs inför ett "ultimatum", och Peter Gardiner hennes otursförföljda man.

Det är förståeligt att man vill göra en film på det här temat. Rasism är alltid ett aktuellt ämne och visst vore det fint med en svensk variation på "Crash", speciellt när man lyckats värva en Hollywoodstjärna och flera av svensk skådiselits ess. Men när filmen redan på manusstadiet famlar i unket skolfilmsmörker bör man kanske tänka om.

Den uttänkt svidande ironin är pinsamt övertydlig och budskapet om tolerans och värderingar fullständigt bankas in tidigt i filmen. Dessutom ska både alkoholism, ekonomikriser, åldersdiskriminering och kommunikationsproblem bockas av. Värst är ändå en slags parodi på den typiske "ansvarslöse" kändisen som åker fast för fyllekörning (här gestaltad av Stefan Sauk vars spydiga sarkasm är helt malplacerad).

Att sedan samtliga karaktärer är osympatiska och egoistiska gör inte saken bättre. Det är svårt att bry sig om någon i filmen, speciellt när deras öden är så förutsägbara. Dilemman de ställs inför är som tagna ur ett "Desperate Housewives"-avsnitt. Duktiga skådespelare kämpar tappert med karaktärer och repliker som i bästa fall är på "Vita lögner"-nivå. Mest synd är det om stackars Danny Glover som ser uppgiven och förvirrad rakt ut igenom. Troligen hoppades han väl på att Mel Gibson skulle dyka upp under biljakten för att ge filmen lite skinn på näsan. I scenen där Peter Gardiner morrar åt Glover att han skämmer ut sig kan man inte allt annat än hålla med.

Ändå är det skådespelarna som gör filmen uthärdlig. Och det stoltseras skamlöst med stora, pampiga namn både i för- och eftertexter. Kanske är det förbannelsen med Regina Lund (i en begränsad, nästan replikfri miniroll) som tidigare dödat samtliga filmer hon medverkat i.

"För kärleken" är gjord med goda avsikter och med bättre manus och annat folk bakom kameran hade det kunnat bli en meningsfull film om fördomar. Nu är det mest är en dålig film där folk åker omkring i bilar och talar i headset. Jag vill gilla "För kärleken" men blir tyvärr än en gång besviken på svenska filmpengar som kastas bort på skräp. Gör om, gör rätt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
N10
Bland det mest pinsamma och fånigaste jag sett. Kunde inte slutta fnissa under "trafikolyckan", men herregud, kan inte bara alla dö! ;)
1/5. Vette fan inte om jag ska betygsätta, inte ens en etta förtjänar denna mesiga jäkel till film.
David Brent
Kändes mer som en parodi än seriös film som den så gärna vill vara. Riktigt kass och Glover var helt malplacerad, 1/5.
10064
Håller med recensenten. Den var inge vidare. Att han skulle tas för våldtäkt är fullkomligt osannolikt. Att lastbilen som kör på en dubbelfilig motorväg inte skulle hinna bromsa för Dany Glover är även det fullkomligt osannolikt.
Intressant idé men nä det räcker inte ens halvvägs.
Visa fler (23)

Veckans populära filmer

Visa fler