Foodies 2014

Dokumentär
Sverige
95 MIN
Engelska
Foodies poster

Synopsis

Mat har alltid intresserat människor, men frågan är om intresset någonsin varit så hysteriskt som nu. Inte minst när det gäller den högsta formen av matlagning, "haute cuisine". En maktfaktor på den här scenen är de så kallade Foodies. En löst sammanhållen subkultur som består av människor från hela världen som gjort det till sin mission att besöka och äta på de bästa restaurangerna jorden runt.

"Foodies" tar rygg på några av de mest inflytelserika av dessa Foodies. De som ständigt tycks vara ute på en pågående världsturné till lyxkrogar över hela planeten.
Ditt betyg
2.8 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Foodies: The Culinary Jetset
Biopremiär
23 maj 2014
Språk
Engelska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

8 maj 2014 | 12:01

Matsnobbar som jobbar

Den här dokumentären har plockat upp ett spännande tema - matbloggare som maniskt spenderar all tid och pengar på att resa jorden runt och äta på de allra lyxigaste restaurangerna. Inledningsvis intressant men vi lär aldrig riktigt känna huvudpersonerna och ständiga scener med ensamt ätande blir enformigt."Foodies" är namnet på matbloggare som turnerar världen runt och äter på de finaste av fina restauranger. Det är sociala mediers makt på hög nivå när dessas åsikter påverkar restaurangägarna och deras besökare, på gott och ont. Det är ett lika galet som fascinerande upplägg när man följer dessa knasbollar som trots allt lägger ner all sin tid och pengar på resor med restaurangbesök som enda mål.

Det är excentriska karaktärer vi lär känna, vissa kanske mindre sympatiska än andra. Vissas inflytelse har stigit dem åt huvudet medan andra är ödmjuka. En är modell, en annan Shakespeare-student (vars rika föräldrar betalar notan), en tredje gammal skivbolagsmogul. Man anar en röd tråd. Det är lallande matsnobbar som glider runt på räkmacka.

Den enda som sticker ut någorlunda är en ung kvinna av arbetarklass som sparar sina med hederligt arbete intjänade slantar för att spendera på matresor och lyxrestauranger. Hon bygger upp hela sin ekonomi kring denna hobby och gör ett noggrant uttänkt schema för att hinna med. Det är som taget ur en knasig indiekomedi. Dessvärre saknar hon liksom övriga en tillgänglig personlighet att engagera sig i.

Däri ligger mycket av filmens problem. Det handlar om människor vi varken får - men i vissa fall inte heller vill - lära känna. Det blir mycket ensamt sittande i tomma restauranglokaler och pretentiöst frossande i löjligt utstuderade läckerheter. Man anar ett skrapande på ytan kring dessa individers gemensamma ensamhet med ett eventuellt försök att fylla tomhet med gourmetkäk.

Men allt som diskuteras är just maten. Hur den ska tillagas, ätas, bedömas, se ut. Det är extremfall av matobjektifiering. I bakgrunden står stackars, nervösa kockar och restaurangägare som gör allt för att tillfredställa de självutnämnda matexperterna som gärna gnäller och arrogant petar i maten. En kritiker konfronteras av en kock vars specialrätt han kallat den värsta någonsin, varpå han skrockande (den typen som skrattar högt och länge åt egna skämt) påpekar att alla hans läsare håller med honom.

Det är en intressant dokumentär med nog närbilder på mat för att det ska vattnas i munnen på en (möjligen inte om man är vegetarian) - se den inte hungrig. Det är ett lagom fängslande och roande tema men det blir aningen repetitivt och enformigt, och när vi nekas att faktiskt förstå och lära känna huvudpersonerna så falnar intresset innan filmen är över.

| 8 maj 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Foodies
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu