Floating Skyscrapers 2013

Romantik Drama
Polen
93 MIN
Polska
Floating Skyscrapers poster

Synopsis

Kuba är en disciplinerad simmare som bor hemma med sin mamma och flickvännen Sylwia. När han en dag träffar Michal blir han tvungen att brottas med motstridiga och berusande känslor. Plötsligt blir det bekväma livet med Sylwia inte lika intressant.
Ditt betyg
3.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

25 januari 2014 | 12:01

Grå är den kallaste färgen i Polens första HBT-film

GIFF 2014 - I ett betonggrått Warszawa utspelas ett gaydrama lika kyligt som dess färgskala. "Floating Skyscrapers" är med sin tematik banbrytande för hemlandet Polen, och aldrig direkt tråkig att följa, men det är svårt att komma riktigt nära dess karaktärer.

I Sverige växer inte filmer med gaytema på några träd, och Polen är ännu mer restriktivt på den fronten. Här kommer en slags omvänd "Kyss mig" om två grabbar som måste hantera en försummad flickvän, skuldbeläggande föräldrar och sin kärlek till varandra. Det är såklart modigt av Tomasz Wasilewski att släppa ett gaydrama i ett konservativt land. Men när filmen ifråga går på export, och ställs mot andra i sin genre, känns den tyvärr ganska feg.

"Floating Skyscrapers" följer tävlingssimmaren Kuba vars trygga vardag vänds upp och ner när han möter Michal på en fest. Romansen blomstrar bland Warszawas betonghus, där man alltid får se sig om över axeln så ingen tittar. De börjar träffas allt oftare, även om passionen länge förblir både hemlig för omvärlden, och outtalad dem emellan. Säkert går det i linje med Polens konservativa inställning till homosexualitet - det talas inte om sånt öppet. Men när ingen öppnar munnen för att säga något vettigt om läget, och publiken förväntas läsa precis allt mellan raderna, gissa vad karaktärerna känner och tänker, blir jag istället rejält frustrerad. Länge rullar handlingen på utan en uttalad konflikt, en riktning eller mål.

Filmens slut - och det är inget lyckligt sånt - kommer lika hastigt som det är mörkt. Vad regissören än vill säga, vilka känslor han vill lämna publiken med, hade det haft större genomslagskraft om vi verkligen lärt känna Michal eller Kuba och fått en chans att gilla dem.

| 25 januari 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Floating Skyscrapers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu