Flag Day 2021

Drama Thriller
USA
107 MIN
Engelska
Flag Day poster

Synopsis

John Vogel var en idoliserad familjefar när hans dotter Jennifer var barn. Hennes liv lystes upp av hans skinande karisma. Men samtidigt som han lärde henne allt om kärlek och glädje levde han ett dubbelliv som landets främsta sedelförfalskare, bankrånare och bedragare.
Ditt betyg
2.1 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Flag Day
Biopremiär
26 november 2021
DVD-premiär
7 februari 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Jake Bolin

26 november 2021 | 15:00

Pappa och dotter Penn i välspelat men monotont familjedrama

I ”Flag Day” regisserar Sean Penn både sig själv och sin dotter för första gången. Att anmärka på skådespelarinsatserna går inte – däremot är det här familjedramat alltför ensidigt berättat.
Frånvarande och excentriska fäder på film kan vi uppenbarligen aldrig få för många av. Och visst, John Vogel lär ha varit något i särklass. ”Flag Day” är baserad på journalisten Jennifer Vogels bok om en uppväxt som helt och hållet dikterades av en pappa som var en patologisk lögnare tillika professionell bedragare. Karismatisk och skojfrisk men fullständigt oförmögen att tala sanning eller hålla sig till den smala vägen. Bankrånare, sedelförfalskare, älskvärd strulpelle. I vuxen ålder söker dottern försoning, med lyckade resultat till en början. Men eftersom filmen inleds med slutscenen så vet vi ungefär hur det kommer att gå.

Sean Penn attraherades alltså av detta material så till den milda grad att han svek sitt eget löfte om att aldrig vara skådespelare och regissör i samma film. Hans dotter (Dylan Penn) spelar huvudrollen med den äran, och pappa Penn är lika magnetisk som alltid, framför kameran vill säga. Sett till hans filmkatalog som regissör är ”Flag Day” däremot ett av de svagare korten.

Sjuttiotalsestetiken sitter som en smäck, fotot är vackert, många scener är gripande på egen hand – men Penn trampar melankolipedalen i botten från första bildrutan och lättar sedan inte på gasen för en sekund. Det rör sig helt enkelt om en dramaturgiskt klumpig berättelse som i princip berättar samma historia i varje akt. Kan vi lita på pappa när han för femtioelfte gången bedyrar att han ska hålla sig i skinnet? Nähä, det kunde vi inte. Sentimental speakerröst vidtar, några år passerar, mönstret upprepas.

Eftersom filmen, och boken, utgör ett enda långt och tröstlöst försök att begripa sig på en människa som uppenbarligen var djupt störd och fullständigt irrationell kan man kanske inte klandra manuset för att det misslyckas med att komma Penns rollfigur in på skinnet. Man kan välja att vara tacksam över att inga lättköpta lösningar serveras, här finns ingen hotfix à la banal Doktor Phil-psykologi. Det hindrar inte att ”Flag Day” är en ganska frustrerande filmupplevelse.

Det må vara kongenialt att vi i publiken har lika liten chans som Jennifer att fixera denna undflyende fadersgestalt, men slutresultatet blir dessvärre tämligen ytligt.
| 26 november 2021 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Flag Day
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu