Five Feet Apart 2019

Romantik Drama
USA
116 MIN
Engelska
Five Feet Apart poster

Synopsis

Stella Grant är en 17-åring som sitter mycket med sin bärbara dator och älskar sina bästa vänner. Men till skillnad från de flesta tonåringar spenderar hon mycket av sin tid på ett sjukhus då hon har cystisk fibros. Hennes liv är fullt av rutiner, gränser och självkontroll som alla testas när hon möter den charmige patienten Will. En omedelbar attraktion uppstår, även om begränsningarna dikterar att de måste behålla ett säkert avstånd mellan varandra.
Ditt betyg
3.4 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Five Feet Apart
Biopremiär
14 juni 2019
DVD-premiär
28 oktober 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

12 juni 2019 | 20:20

Tonårsromans på replängds avstånd

En farlig romans står i centrum i "Five Feet Apart" där två lungsjuka tonåringar formar ett distansförhållande i samma vårdkorridor. Välbekanta klyschor blandas med ömma ögonblick i ett smäktande kärleksdrama om konsten att våga leva med döden lurandes runt hörnet.
Har du en soft spot för trånande ungdomsromanser i sjukhusmiljö och längtar efter fler filmer som "Förr eller senare exploderar jag" och "Ingenting och allting"? Då kan jag med säkerhet ordinera en dos "Five Feet Apart" för att stilla abstinensbesvären.
 
Stella (Haley Lu Richardson) är en 17-årig cystisk pankreasfibros-patient som vuxit upp i sin sjukhussäng. Men trots sin allvarliga sjukdom så sprudlar hon av energi och driver en daglig vlogg om sitt annorlunda och inrutade vardagsliv. Hon får snart en ny följare från rummet bredvid, jämnårige Will (Cole Sprouse), som visar sig vara sjukhuskorridorens charmige badboy och regelbrytare. Will strejkar mot det mesta, så även mot sina mediciner och blir således snart Stellas lilla projekt. Innan vi vet ordet av så har tycke uppstått, problemet är bara att de båda bär på dödliga sjukdomar som förbjuder dem att röra vid varandra.
 
Trots att det livsbejakande och snyftiga sjukhus-melodramet känns mer än bekant vid det här laget och trots det något enahanda grundkonceptet med ett kärlekspar som inte tillåts vara nära varandra (vilket manuset konstant påminner oss om), så finns ändå en oförnekbar charm i de pålitliga genreklyschorna och den sirapsdränkta intrigen.
 
Tonårslivets strikta regler, stora känslostormar och odödliga romantiska ögonblick ryms alla i en sjukhuskorridor där livet, döden och sorgen är naturliga beståndsdelar i vardagen. "Riverdale"-favoriten Cole Sprouse (som för övrigt spelade den lilla pojken i "Big Daddy") och framförallt den spralliga Haley Lu Richardson injicerar välbehövlig livsgnista i sina något skissartade karaktärer. Deras ärliga scennärvaro är filmens hjärta och lungor.
 
"Five Feet Apart" är visserligen lite platt och lite krystad men likväl en hjärtlig historia om en ung, bultande romans på lånad tid. För bortom sentimentala stråkar, hårt vridna tårkanaler och pappfigurer till sidokaraktärer finns en känslomässig klangbotten i behovet av att få leva, älska och ta risker trots - eller just på grund av insikten att allt kan vara över imorgon.
 
| 12 juni 2019 20:20 |