Firecrackers 2018

Drama
Kanada
93 MIN
Engelska
Firecrackers poster

Synopsis

Lou och hennes vän Chantal drömmer om att lämna sin lilla stad för ett liv långt därifrån. De lär sig snart det dyra priset för frihet.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Firecrackers
Språk
Engelska
Land
Kanada
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

21 november 2018 | 13:00

Ett ungdomsdrama man minns

Långfilmsdebuterande Jasmin Mozaffaris festivalvinnare om ungdomar på glid har ett bekant upplägg, men en imponerande autentisk känsla som ger karaktärerna och deras historia liv.
Ack, småstadsungdomens längtan bort till storstan. En klassisk intrig både innan och efter Elin och Agnes stod och liftade på en bro i ”Fucking Åmål”. Denna gång befinner vi oss i en kanadensiska hålan Coberge där alla känner alla och det enda sättet att lyckas är att ta sig därifrån.

Lou (Michaela Kurimsky) och hennes bästis Chantal (Karena Evans) planerar att lämna allt och dra till New York redan dagen efter examen. Däremot går det inte som planerat och efter en spontan, destruktiv natt på stan hotas deras drömmar om ett bättre liv.

”Firecrackers” är gjord av ett i de ledande rollerna kvinnligt team och det märks. Avsaknaden av den manliga blicken som vanligtvis kan distrahera i filmer med kvinnliga huvudpersoner är en befrielse. De två hjältinnorna, speciellt Lou, känns helt genuina med både sitt kaxiga skinn på näsan och förtryckta sårbarhet.

Liksom i amerikanska motsvarigheter som ”Thirteen” och ”Kids” finns här en träffsäker skildring av tonåringars bekymmersfria framfart men också en rörande inblick i livet bortom festandet, drogerna och sexet. Mest gripande är Lous beskyddande relation med lillebrodern som till mammans förtret gillar smink och mode.

Det är en stark, trovärdig film om att växa upp, stå upp för sig själv och göra svåra val i livet som i vissa fall hotar din självrespekt. Men den blir aldrig heller dramatisk eller melankolisk och undviker tacksamt nog att vältra i tragiskt sex eller våld. Mycket sker utanför bild och istället är det karaktärernas reaktioner och känslor vi upplever.

Långfilmsdebuterande regissören/manusförfattaren Jasmin Mozaffari (som även gjort kortfilmen den bygger på) är en självklar talang att absolut hålla ögonen på. Samma gäller nykomlingarna Kurimsky och Evans som båda lyser upp duken med imponerande utstrålning.
| 21 november 2018 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Firecrackers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu