Fire Island 2022

Romantik Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Fire Island poster

Synopsis

Ett par bästa vänner ger sig iväg för att uppleva en legendarisk veckolång sommarsemester med hjälp av billig rosé och en grupp eklektiska vänner.
Ditt betyg
2.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fire Island
Digitalpremiär
3 juni 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Disney+
Längd

Recensent

Charlotte Brange

4 juni 2022 | 06:00

Charmig gay-take på klassiskt kostymdrama

På ön Fire Island eller “gay Disney World” kan allt hända. Kickstarta Pride Month med härligt feel-good-komedin “Fire Island” som tacklar både hjärta och smärta i unga gaymäns liv.
Fire Island är en fristad, en festidyll, och är som upplagd för riktig sommarromans. För buffiga Noah (Joel Kim Booster) och bästa vännen, tillika den mer försiktiga Howie (Bowen Yang) skiljer sig dock inställningen till romans tvärt. Noah är helt enkelt “inte pojkvänstypen” utan vill gärna ligga runt och hellre vara wingman till sin bästis - som i sin tur saknar självförtroende att ens prata med en potentiell mansflört.
 
Tillsammans med sina många extravaganta vänner, befinner sig Noah och Howie på båten till paradiset för gaymän - Fire Island. Här byggs vår “Stolthet och fördoms” inspirerade historia upp, men med färre stela baler, artiga fraser, och heltäckande kostymer. Här flödar friheten, rave, kyssar, och känslor. Genom fartfyllda och livfulla dagar - tea dance visar sig inte heller vara något för den pryda - följer vi de unga vännerna stöta på både potentiella förälskelser och besvikelser, och kanske är det så att någon av dem faktiskt träffar på sin alldeles egna Mr Darcy.
 
Är ni som jag uppväxt med Jane Austens filmatiserade roman “Stolthet och fördom” - vare sig det är Colin Firth eller Keira Knightley-versionen - är berättelsen om Bennet-systrarna en av de mest klassiska kärlekshistorierna ni vet. Verket, som egentligen på engelska heter “Pride and Prejudice” är ju redan vid titeln faktiskt som gjort för en ny, queer, take; här blandas ren och skär Pride parad-lycka med de trista fördomar som bland annat ‘gaysians’ kan utsättas för.
 
Det uppfriskande med “Fire Island” är att trots att den använder en förlaga, så gör den helt och håller sin egen grej, eller tja, sin egen gay. I en värld av otaliga uppföljare och remakes får vi här se prov på hur man inspireras, tolkar, och framförallt gör sin egen twist på något så klassiskt som brittiskt kostymdrama. Austen tar sig helt enkelt bokstavligen ut ur garderoben.
 
Ensemblen vi följer är en spridd skara av olika personlighetstyper och mer eller mindre glitz och glamor. Här har regissören Andrew Ahn och manusförfattaren tillika huvudkaraktären Joel Kim Booster noga avvägt hur mycket utrymme varje karaktär behöver ta, och lyckas snyggt värja mellan allvar och lek. Trots stundtals fokus på fördomar och brist på självkänsla, håller filmen fast i vad den från början lovat - det här ska framförallt vara kul att vara på Fire Island.
 
Att fira in Pride Month med hjärtevärmande “Fire Island” anser jag vara en alldeles utmärkt idé. Filmen är en härlig skildring som lyckas med konststycket att både hylla sitt original, komma på något eget, och kännas samtida aktuell ända in i vårt dagliga 2022. Ett uppfriskande tillskott till rom-com-genren som verkligen ibland, likt några av filmens partysugna karaktärer, ibland behöver skakas om litegrann för att kunna tänka i nya och spännande banor.
 
"Fire Island" finns nu att streama på Disney+.
| 4 juni 2022 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fire Island
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu