Fifty Shades Freed 2018

Romantik Drama
USA
101 MIN
Engelska
Fifty Shades Freed poster

Synopsis

Nygifta Christan och Anna omfamnar till fullo sin komplicerade relation och sitt lyxiga liv i tron om att de mörka skuggorna från deras förflutna är långt borta. Precis innan hon axlar sin roll som Mrs Grey och han slappnar av i den ovana stabiliteten uppkommer nya hot som kan riskera deras lyckliga slut innan det ens har börjat.
Ditt betyg
2.7 av 103 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fifty Shades Freed
Biopremiär
9 februari 2018
DVD-premiär
11 juni 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

7 februari 2018 | 19:30

Filmen suger!

”Fifty Shades Freed” tar vid där den förra filmen slutade och väver in en haltande kriminalhistoria i den minst lika skeva storyn om ett omaka kärlekspar.
Det bra är att detta ska vara den sista filmen i serien, det dåliga är – i princip allt det andra.
 
Anastasia Steele och Christian Grey gifter sig och gör sedan vad alla andra nygifta miljardärer gör, åker på lyxig bröllopsresa med eget jet-plan. De måste dock avbryta sitt kuckelurande i Europa när de får höra att en hämndlysten Jack Hyde (Anastasias förre chef) härjar hemmavid.
 
Det tar ca nio minuter innan handklovarna kommer fram. Och därefter några till innan nästa sexscen utspelas och sedan ytterligare några till nästa. Det är lite så man ser filmen. Räknar antal gånger huvudpersonerna rullar runt i sänghalmen och bedömer hur påhittigt de hamnade där. Inte för att det så ofta är särskilt påhittigt eller för att dessa rullanden i slutändan är så mycket att hänga i granen egentligen, utan mest för att det andra däremellan andas sådan tristess.
 
Fortfarande är det ytterst problematiskt på så många nivåer att jag emellanåt får ångest av det jag ser och blir dessutom sinnessjukt arg så här efteråt. Ändå väljer jag vara storsint nog att låta recensionen handla om filmen.
Filmen suger.
 
Detta är verkligen inte en bra film och i princip allt från manus och regi till skådespeleri är under all kritik. Ändå lyckas denna vara bättre än förra, vilket i och för sig inte säger så mycket alls. Det största bekymret är att hela idén med en kärlekshistoria faller när den ena parten är en manipulerande psykopat och den andra mest fnittrar storögt åt upptågen. Hans sjukliga kontrollerande har tonats ned något i detta och hon ges mer utrymme att säga ifrån. Men det är han som fortfarande håller i piskan, äger företaget hon jobbar för och även i övrigt styr över varje steg hon tar. Hon å andra sidan finns där för att blidka honom och stryka hans ego medhårs, vilket känns riktigt sunkigt.
 
Fast ändå, lite mer rebellisk är hon, fagra Ana, som till och med trotsigt visar tuttarna på en fransk strand, tvärtemot sin svartsjuke makes strikta order om att behålla bikinitoppen på. Lite uppiggande mitt i all misär om ni frågar mig.
 
Dakota Johnson och Jamie Dornan gör vad de gjort i två filmer innan, övertygar föga. Johnson biter sig i läppen och Dornan går runt i slitna jeans och spänner magrutorna. De två är bättre än detta, men båda verkar plågsamt medvetna om att de medverkar till en produktion av bajs och agerar därefter. Replikerna är lika usla som det mesta andra i manuset och alla övriga obetydliga karaktärer gör inte särskilt trovärdiga gästspel i huvudrollernas liv. En snygg bil som figurerar i ett antal scener har mer personlighet än samtliga karaktärer tillsammans, vilket inte helt osökt är ett stort problem.
 
Det finns bara så många olika typer av handklovar att plocka fram, varför man lagt till en spänningsintrig för att krydda till, där det svala sexet inte lyckas bringa någon hetta. Tyvärr är också den intrigen så konstruerad och osannolik att det blir lika löjligt i slutändan som det är förutsägbart i början.
 
”Fifty Shades Freed” ämnar att roa och kittla de redan frälsta och trevligt så för dem. Vi andra som varken uppskattade de illa skrivna böckerna eller de första två filmerna, har inget att hämta här heller. Visst är soundtracket tralligt och den röda nyansen i piskrummet trivsam att vila på ögonen på, men i övrigt – nej, nej, nej.
 
Vill du se något bra, se något annat!
| 7 februari 2018 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Så var finalen äntligen här, inte för dem andra filmerna kom 1/3 nära böckerna men hade ändå hoppats att dem ville sluta cirkeln på ett snyggt och storartat sätt?! Istället är Mr Grey inte så charmig längre med sitt dominanta-ägande-psykopatiska-kontrollerande, det var gulligt i första filmen men nu känns han mer som sin roll Paul Spector i The Fall-en äkta psykopat. Inte ens soundtracket som vart så grymt tidigare höll måttet :( Nje för en stor final var det en stor besvikelse, inga grymma sexscener, inga grand gestures, inget soundtrack och inte mycket att hänga upp i granen...så betyget blir en tvåa... Cast: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson mfl... AA
Läs mer
3
Jag har nu varit och sett filmen "Fifty Shades Freed" som är den avslutande delen i "Fifty Shades of Grey" trilogin. Jag ska därmed nu berätta vad jag tyckte om filmen. Men först lite om handlingen. Nygifta Christan (Jamie Dornan) och Anastasia (Dakota Johnson) omfamnar till fullo sin komplicerade relation och sitt lyxiga liv i tron om att de mörka skuggorna från deras förflutna är långt borta. Precis innan hon axlar sin roll som Mrs Grey och han slappnar av i den ovana stabiliteten uppkommer nya hot som kan riskera deras lyckliga slut innan det ens har börjat. Den här filmen har blivit totalsågad i större delen av de recensioner jag läst. Usel och liknande ord har den beskrivits med. Jag håller inte med. Den följer boken ganska bokstavligt vi som läst böckerna får precis det vi har väntat oss. Romantik varvat med många sexscener och besök i Christian Greys lekrum där de diverse redskap för bondagelekar finns. Dessutom kryddas historien med en spännande thriller intrig som innefattar bland annat ett kidnappningshistoria. Huvudrollsinnehavarna Dakota Fanning och Jamie Dornan har även utvecklat en bättre kemi än de haft tidigare och är mer samspelta. Det enda som drar ner betyget så att jag inte kan ge filmen högsta betyg är att Jamie Dornan precis som i de övriga filmerna inte känns riktigt rätt för rollen. Karaktären Christian Grey beskrivs nämligen som mycket snyggare i böckerna. Samt tycker jag att sexscenerna är lite väl censurerade från midjan och neråt på karaktärerna med tanke på hur grafiskt avslöjande sexscenerna i böckerna är. Men utöver detta finns det inte något att klaga på. Filmatiseringen är trogen boken man får det man förväntar sig av filmen. En stark trea på gränsen till en fyra får filmen "Fifty Shades Freed" av mig i betyg.
Läs mer