Fast Food Nation (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En filmatisering av Eric Schlossers bok med samma namn. Thrillern utreder farorna med snabbmat och hur den drabbar både hälsa och miljö. Avril Lavignes filmdebut.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FAST FOOD NATION

Viktigt men tyvärr lätt att glömma

De senaste åren har det producerats en del filmer av dokumentär karaktär som försökt berätta för sin publik om hur onyttig maten från McDonald´s är. ”Super Size Me” är förmodligen det mest omtalade exemplet. Den som inte har läst Eric Schlossers bestsellerdokumentärroman ”Fast Food Nation”, som filmen med samma namn, baseras på, kommer kanske att på förhand även räkna denna film till den nämnda gruppen. Att göra så är dock ett stort misstag då ”Fast Food Nation” tar upp betydligt mindre i-landsmässiga problem.

Till skillnad från litterära ”Fast Food Nation” är filmatiseringen inte dokumentärmässig. Här kretsar handlingen kring den fiktiva snabbmatskedjan Mickey´s och genom ett antal skilda människoöden som länkas till denna, belyses de samhälliga och miljömässiga problem som vår vardags stora hamburgerkedjor ger upphov till. Handlingen är inte särskilt komplicerad: en anställd på det påhittade företagets reklamavdelning får i uppdrag att kontrollera om hamburgerköttet är förorenat såsom det finns misstankar om, samtidigt anländer en grupp unga människor illegalt från Mexiko för att, under livsfarliga förhållanden, arbeta i det slakteri som förser det nämna företaget med kött och slutligen är traktens skolelever utleda på att arbeta i en av företagets snabbmatsrestauranger och inte bli erbjudna så mycket mer än en låg lön, misstänksam arbetsledning och hög rånrisk.  

Filmer (och böcker) som ”Fast Food Nation” är otroligt viktiga. Av en anledning. Och det är inte att visa upp en välspelad, spännande och visuellt samt ljudmässigt välgjord intrig. Att just skådespelarensemblen i ”Fast Food Nation” är kombinerad på ett lyckat sätt genom en blandning av okända och halvkända skådespelare i de bärande rollerna och kända i de mindre birollerna, är ett oväntat men välkommet plus. Nej, sådana filmers uppgift består i att påminna oss som lever i den välordnade delen av världen om att långt ifrån alla av våra medmänniskor har samma livsförutsättningar som vi. Detta klarar ”Fast Food Nation” av, utan någon tvekan. Om filmen brister någonstans är det i skildringen av slaktdjurshanteringen. Nu läggs störst fokus inom denna avdelning på det som händer med kroppen efter att djuret träffats av bultpistolen. Obehagligt för ögat är det men knappast för djuret. Budskapet hade blivit starkare om filmmakarna istället lyft fram hanteringen av djuren innan slakten.   

Tyvärr talar sådana filmer i de allra flesta fall för döva öron. Jag är säker på att majoriteten av publiken i ”Fast Food Nations” fall kommer att uppröras över de slakterianställdas arbetsmiljö och kanske även över de förhållanden under vilka köttdjuren vistas. Och jag är lika säker på att majoriteten av dessa människor kommer att välja att glömma alltsammans bara några minuter efter att eftertexterna slutat rulla. Nåja, det är väl knappast någon nyhet att vi människor är duktiga på att blunda för sådant som vi tycker är obehagligt och som vi inte tror att vi kan göra något åt.

Katarina Michnik Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
14622-0
Intressant upplägg, men alldeles för ofokuserat; karaktärer försvinner spårlöst och trådar som påbörjats klipps av alldeles för tidigt och klumpigt. Blev seriöst förvånad när eftertexterna började rulla, det kändes som om jag bara sett en halv film.
Wugllabang
Mådde sjukt dåligt efter denna... :/

Veckans populära filmer

Visa fler