Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer 2007

Action Äventyr Sci-Fi
USA
92 MIN
Engelska
Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer poster

Synopsis

Besök hemsidan Se trailern Det blir fartfylld action när Fantastic Four återvänder till vita duken! Fantastic Four håller som bäst på att försöka komma tillrätta med sina inte helt problemfria nya roller som nationens superhjältar när ett nytt hot dyker upp i den mystiska Silver Surfer. Situationen blir allt värre när deras nemesis Dr Doom återvänder och superhjältekvartetten får ta till all sin kreativitet och sina superkrafter för att bekämpa ondskan.
Ditt betyg
2.0 av 977 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

1 januari 2008 | 00:00

Uppföljaren saknar charmen från ettan

Låt oss klargöra det här en gång för alla. Filmer kan ha olika former och skepnader. Filmer har olika publik. Vissa människor gillar franska ödesdramer där folk misärknullar och röker mycket. Andra gillar musikaler med fjädrar och parasoll. Film kan vidga våra vyer, öppna våra sinnen, såväl estetiskt som intellektuellt. Men ibland kan film handla om något enkelt, som män och kvinnor i trikåer som räddar världen. Gärna i repris om publiken tillåter.

Yes sir, det handlar om superhjältar och du vet lika bra som jag att en superhjältefilm som inte är underhållande bör aldrig göras. Människorna bakom Fantastic Fours comeback till vita duken bryr sig däremot inte om det här. Det är en film som borde ha skrotats på idéstadiet. Manuset är avslaget och iscensatt med en fantasilöshet som gränsar till leda.

Den här gången får Mr Fantastic (Ioan Gruffudd), Invisible Woman (Jessica Alba), Human Torch (Chris Evans) och The Thing (Michael Chiklis) tampas med en mystisk silversvans från rymden som slår ut elnät och skjuter stora hål runtom i världen. Vad är den och hur kan den stoppas? Amerikansk militär kopplar in det vetenskapliga geniet Reed på fallet och snart inser man att världens öde står på spel. För att förvärra allt återkommer även en viss Victor Von Doom…

I första delen satiriserades det humoristiskt om kändiskult – i andra delen tappar man den distansen och gör Fyran till hyllade och framgångsblaserade idoler utan att problematisera hjälterollen nämnvärt. Man hade såklart kunnat uppväga det med saftig action men det gör man inte. Filmens upphovsmän har nämligen gjort en fler logiska felslut än den grova felcastingen av Ioan Gruffud och Jessica Alba i sina respektive roller. Filmens actionsekvenser är på sin höjd ljumma. Tre tips i sammanhanget:

1. En snubbe som äter planeter kräver mycket tankeförmåga för att göra något vettigt av i filmform.

2. Skurkar bör inte återanvändas (Julian McCahons lömska självbelåtenhet har redan överdoserats i diverse tv-serier).

3. Att titelskurken inte är en bad guy gör rimligtvis folk besvikna.

Värst är dock bröllopsbestyren mellan Gruffudds Reed Richards och Albas Susan Storm som iscensätts på en nivå som skulle få en fyllekonversation mellan Nicole Richie och Paris Hilton att framstå som höjden av sofistikation. Skapare Stan Lee må göra en fnittrig cameo i det här spektaklet, men det enda han bör le över är lättförtjänta licensintäkter.

”Fantastic Four 2” saknar nämligen den lilla charm som ettan hade. Evans ironiska kaxighet är fortfarande ett kap som Torch, men inte ens hans insatser kan rädda filmen från undergång. Bryan Singer hade såklart kunnat styra upp det hela. Men han var smart nog att satsa på Marvelmutanterna X-Men istället. Filmer med hjärta, finess och actionspäckade strider. Har Fantastic Fours upphovsmän minsta yrkesheder bör de göra som Invisible Woman och låta gruppen försvinna ur våra synfält – för all framtid.

 

| 1 januari 2008 00:00 |