Fall 2022

Thriller
USA
107 MIN
Engelska
Fall poster

Synopsis

För bästa vännerna Becky och Hunter handlar livet om att övervinna rädslor och tänja på gränser. Men efter att de klättrat 600 meter upp till toppen av ett avlägset, övergivet radiotorn finner de sig strandade utan någon väg ner. Nu sätts Becky och Hunters expertkunskaper på prov när de desperat kämpar för att överleva väderförhållanden, bristen på förnödenheter och svindlande höjder.
Ditt betyg
2.9 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

22 oktober 2022 | 09:00

Effektiv spänning för alla - utom höjdrädda

Är du ute efter kittlande, oförutsägbar spänning i en begränsad miljö ska är ”Fall" absolut värd en titt. Men har du allvarlig höjdrädsla bör du nog hålla dig undan.
Få - om ingen - har lyckats fånga känslan av akrofobi, rädsla för höjder, som självaste Alfred Hitchcock i tidlösa klassikern ”Studie i brott”. Närmast kom Oscarsbelönade dokumentären ”Free Solo” som med sina generösa bilder på dödsföraktande bergsklättraren Alex Honnolds eskapader gjorde många i publiken nästan fysiskt illamående.
 
Regissören och manusförfattaren Scott Mann lyckas nästan uppnå samma resultat med den här effektiva thrillern. Detta trots att han antagit några av de mest svårlösta utmaningarna inom film som att begränsa miljön till en och samma lokal, begränsa ensemblen till endast två huvudkaraktärer och dessutom ett beroende av greenscreen.
 
Storyn är så simpel den kan bli - bästisarna Becky (Grace Caroline Currey, ”Shazam”) och Hunter (Virginia Gardner, ”Halloween”) ser gärna döden i vitögat genom diverse galna resor och äventyr. Men efter en tragisk olycka deppar Becky ihop och mister livslusten. Hunter tänker att ett nytt äventyr kan pigga upp - nämligen att klättra upp i ett 600 meter högt radiotorn!
 
Inledningsvis kan man som så ofta i den här typen av filmer ifrågasätta rollfigurerna och deras inte helt genomtänkta beslut. Varför skulle man efter ett våghalsat trauma utsätta sig för ett ännu ett farligt stunt? Varför har man inte meddelat någon utomstående om planerna? Eller vidtagit några som helst säkerhetsåtgärder? Många frågor utan svar.
 
Nåväl, när man väl accepterar dessa logiska luckor och frågetecken, och våra hjältinnor börjar sin långa, utmattande klättring så börjar svetten krypa. För man köper fullständigt att vi befinner oss högt över marken och för varje ögonkast nedåt infinner sig en känsla av panik. Släpp inte taget! Titta inte ner!
 
Av anledningar som inte ska avslöjas här så blir duon fast högst upp i tornet och i en kamp mot klockan måste de klura ut hur de ska ta sig ned innan de svälter ihjäl - eller blir några hotfulla gamars mellanmål. Det blir oavsett förvånansvärt spännande och även när man såvitt börjat vänja sig vid den hiskeliga höjden så finns det fortfarande tillräckligt med intensitet i dramat mellan karaktärerna och deras försök att ta sig ned.
 
Förutom ett stabilt manus så är det främst de två huvudrollsinnehavarna som gör att vi bryr oss. Currey (tidigare Fulton) ger oss en för genren perfekt hjältinna som är sårbar och känslig utan att nödvändigtvis bli tråkig. Gardner är lika bra hon i en bästa-väninnan-roll som är lite mänskligare och trovärdigare än vanligt.
 
Det krävs en slipad filmskapare för att ro ett sådant här projekt i hamn och det är lite förvånande att Mann inte gjort något nämnvärt tidigare. Men då ”Fall” redan är en framgång hos publik och kritiker så kan vi nog vänta oss mer och större från regissören. Men kanske nere på marken nästa gång så vi får andas lite...
 
| 22 oktober 2022 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Helt ok horror/thriller med en väldigt simpel handling som dock lyfts av det snygga fotot. Jag är väldigt imponerad av hur de lyckats fånga den hissnande höjden genom smarta kameravinklar. Mycket underhållande och kuslig.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu