Equity 2016

Drama
USA
100 MIN
Engelska
Equity poster

Synopsis

Naomi Bishop arbetar som chef på en investmentbank på Wall Street. När hon blir inblandad i en ekonomisk skandal blir hon tvungen att börja nysta i en stor korruptionshärva.
Ditt betyg
2.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Equity
Biopremiär
21 oktober 2016
DVD-premiär
20 februari 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

15 oktober 2016 | 11:00

Nytt blod på Wall Street

”Equity” är en modern, smart och ovanligt nyanserad dramathriller om och med kvinnor i en miljö traditionellt dominerad av männen. Det handlar om pengar, aktiehandel och insideraffärer och även om det kanske blir väl många svängar för att intrigerna ska löpa helt logiskt i mitt huvud så är helheten otroligt spännande och fascinerande.
Samtliga kvinnor i filmen är förvånansvärt nog hela tiden påklädda, vilket måhända kan låta som ett något ensidigt och orättvist påpekande. Fast faktum är att den här typen av film inte sällan väljer att visa upp kvinnans lättklädda yttre attribut oftare än hennes inre kvaliteter, varför ”Equity” på många plan känns som ett uppfriskande tillskott i genren. Utan att egentligen göra så mycket väsen av det.

Medan senaste årens ”Wolf of Wall Street” och ”The Big Short” båda kan sägas vara färgstarka satirer över den amerikanska drömmen och dess krisartade finansiella baksmälla, så berättas här en mer nedtonad historia om förvisso samma pengar, men på ett helt annat sätt. Det är kanske inte lika roande, men ändå väldigt underhållande.

Anna Gunn, från ”Breaking Bad”, spelar Naomi Bishop, en framgångsrik investment-kvinna med vassa armbågar. Hon älskar pengar och sticker inte under stolen med. Men i tider och kretsar där i princip alla andra också drivs av samma begär efter materiell förmögenhet finns inte många man kan lita på, något Naomi med tiden bittert får erfara.

Vi får i huvudsak följa tre kvinnors liv och karriärer och se hur de jonglerar jobb och krävande chefer med relationer och barn eller tanken på potentiella framtida barn. Det är en tydlig och stark kvinnodominans i filmen samtidigt som det inte alls betyder att detta är en film endast för kvinnor. Såklart nuddar vi vid diverse problematik och utmaningar som är relativt kvinnospecifika, men det är inte ett ältande av orättvisorna, så mycket som helt enkelt en notering av dem. Samtidigt ges en engagerande insyn i hur en fiktiv verklighet ter sig för kvinnor vars blotta existens på mansdominerade yrkesområden många gånger är en kamp.

Att få följa Wall Street-vardagen ur kvinnors synvinkel är lika uppfriskande som inspirerande och bara genom att flytta fokus en bit så känns det plötsligt mycket mer mångfasetterat och blir därför också intressantare. 

”Equity” är en väldigt bra och absolut sevärd film om kvinnor och deras tabubelagda drömmar, men handlar också om ambition, uppoffringar och svek på vägen mot sina mål. Detta är regissören Meera Menons andra film och även om jag upplever viss tvekan till några scener där tempot sjunker en aning, så är det här i det stora hela en mycket väl godkänd fortsättning på en lovande karriär.

”Equity” är en lågbudgetproduktion men känns inte alls som det, mycket såklart tack vare övertygande skådespelarprestationer men också tack vare det otroligt smarta och välskrivna manuset som ger liv till samtliga karaktärer och broderar skickligt fram ett tydligt och pulserande mönster av ett hjärta, ur ett myller av för mig inte alltid helt rationella eller levande perspektiv.
| 15 oktober 2016 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Equity
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu