En sydfransk affär 2009

Romantik Drama
Frankrike
85 MIN
Franska
En sydfransk affär poster

Synopsis

Suzanne är i fyrtioårsåldern och bor i södra Frankrike, hon är gift med en läkare och mor till två tonårsbarn. Hennes perfekta överklasslivsstil gör henne deprimerad och hon bestämmer sig för att återuppta sitt jobb som fysioterapeut, vilket hon en gång utbildade sig till, men avslutade för att bli hemmafru. Hennes man går med på att bygga ett konsultationsrum åt henne på deras trädgård. Ansvarig för bygget är Ivan, en man som går från jobb till jobb och har suttit i fängelse. När han och Suzanne träffas uppstår en ömsesidig attraktion, plötslig och våldsam attraktion. Suzanne bestämmer sig för att ge upp allt och leva ett liv fyllt till brädden med passion.
Ditt betyg
2.5 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Partir
Biopremiär
24 september 2010
DVD-premiär
19 januari 2011
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

20 september 2010 | 17:22

Frihetens pris

Solstänkta franska kullar, sena heta nätter med en flaska vin och en förbjuden kärlek är några av ingredienserna i "En sydfransk affär". Men trots att det klassiska upplägget doftar tantporr känns tonen, skådespeleriet och romansen rakt igenom äkta.

Den svenska titeln är en lätt romantiserad sammanfattning av historien. Mer rättvis är den franska originaltiteln "Partir" och den mer direkta amerikanska översättningen "Leaving". För nog kretsar filmen kring en romantisk affär alltid, men inte är det någon dans på rosor att lämna ett livslångt rikt äktenskap och tonårsbarn för sin svartjobbande hantverkare - och det är det som filmen egentligen handlar om.

Kristin Scott Thomas följer upp sin imponerande insats i "Jag har älskat dig så länge" med ytterligare ett starkt kvinnoporträtt. I "En sydfransk affär" spelar hon Suzanne, en tvåbarnsmor och hemmafru fängslad i ett slentrianmässigt äktenskap med läkaren Samuel (Yvan Attal). Av längtan till ett eget liv bortom spisen har hon övertalat sin man att bygga en liten mottagning i trädgården där hon åter kan få utöva kiropraktik och träffa människor.

Mannen som de anlitar för bygget är den spanska hantverkaren Ivan (Sergi Lopez), han väcker liv i en känsla av kärlek hon aldrig mer trodde sig få uppleva och de båda inleder en omöjlig romans som verkar trotsa all logik och vänder allt hon trodde hon visste över ända. Hennes prins är ingen riddare på en vit häst utan en fattig svartjobbande småfifflare med ett kriminellt förflutet och ingen som helst framtidsplan. Men kärleken är blind och det är i Ivans närhet som vi får se ett leende växa fram i Suzannes åldrade ansikte för första gången. För henne är Ivan en sista chans till att bli älskad, att få älska med passion och framför allt - en sista väg ut.

Trots att historien har berättats många gånger förut, lyckas regissören Catherine Corsini hålla den levande tack vare fantastiskt trovärdiga skådespelarprestationer, en hudnära ton i berättandet som inte blundar för vardagens krock med en förvirrad romans och ett närmast dokumentärt handhållet foto av det vackra sydfranska sensommarlandskapet som ger en stark närvarokänsla.

Mest av alla imponerar Kristin Scott Thomas som med endast minspel illustrerar hur hennes frostiga och kontrollerade överklasskvinna blommar ut i en förlösande tonnårsromans. Intet är egentligen nytt under den sydfranska solen, och vi får redan i prologen veta vartåt allt är på väg. Men i tider när filmromantik defineras av ompacketerade dejtrullar á la "Killers" och "When in Rome" är det ändå lite uppfriskande med en gammal klassisk kärlekshistoria med en feministisk twist, om en flykt från vardagen till romantiska toner som känns igen från Truffauts gamla filmer.

| 20 september 2010 17:22 |